Forţele Wagner au încercuit oraşul Bahmut

Publicat:

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului rus de mercenari Wagner, a declarat într-o înregistrare video postată vineri că oraşul ucrainean Bahmut este “practic încercuit” de forţele sale şi că forţele Kievului mai au doar un singur drum pe unde se pot retrage, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Combatanţii lui Prigojin au condus asaltul asupra acestui oraş din estul Ucrainei vreme de luni de zile, în condiţiile în care Moscova consideră Bahmut, pe care ea îl numeşte cu numele său din perioada sovietică, Artiomovsk, un pas important către cucerirea oraşelor mai mari Kramatorsk şi Sloviansk.


Citeşte şi: Capii filialei Gazprombank din Elveţia, chemaţi în justiţie în cazul violoncelistului rus Serghei Roldughin – Black News

Îmbrăcat în uniformă militară în această înregistrare video, Prigojin îi cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea forţelor sale militare din acest mic oraş.

“Unităţile companiei militare private Wagner practic au încercuit oraşul Bahmut. A rămas un singur drum” pentru a ieşi din încercuire, a declarat Prigojin în această înregistrare video postată pe Telegram de serviciul său de presă.

Potrivit lui Prigojin, forţele sale luptă în prezent mai degrabă împotriva unor bărbaţi în vârstă şi copii decât a armatei profesioniste a Ucrainei.

“Dacă înainte noi ne confruntam cu o armată ucraineană profesionistă, care lupta împotriva noastră, astăzi vedem din ce în ce mai des persoane în vârstă şi copii. Ei luptă, însă viaţa lor în Bahmut este scurtă, o zi sau două”, a afirmat Prigojin.

“Daţi-le o şansă să părăsească oraşul, el este practic încercuit”, a adăugat el.

Înregistrarea video arată apoi trei persoane, un bărbat în vârstă şi doi tineri, care îi cer lui Zelenski în faţa camerei de filmat să le permită să plece din Bahmut.

Cu toate că importanţa sa strategică a fost contestată de experţi, Bahmut a devenit un simbol al luptei pentru controlul asupra regiunii industriale Donbas.

Zelenski, care s-a deplasat la faţa locului în decembrie, a jurat că va apăra acest oraş-bastion “cât de mult timp posibil”.

Comandamentul militar ucrainean a admis marţi o situaţie “extrem de tensionată” în faţa atacatorilor ruşi.

Citeşte şi: Doi americani au fost arestaţi pentru exportul ilegal de tehnologie în Rusia – Black News

Forţele ruse au avansat în ultimele săptămâni la nord şi la sud de Bahmut, ocupând trei dintre cele patru drumuri de aprovizionare ucrainene spre acest oraş.

În prezent, a rămas un singur drum de ieşire, cel din vest, spre Ceasiv Iar, la sud de care ruşii au avansat de asemenea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova Prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a apărat vineri "acţiunile" pentru a obţine...

Ucraina ar putea adera la NATO în 10 ani

Ucraina ar putea adera la NATO în 10 ani Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, speră ca Ucraina să devină membru al Alianței Nord-Atlantice în...

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.