Forumul Economic Mondial de la Davos are de discutat o sumedenie de crize, dar cei mai mulți lideri anunță că nu participă

Publicat:

O sumă de crize vor ține câțiva lideri mondiali departe de Forumul Economic Mondial anual de la Davos săptămâna viitoare, care are loc pe fondul sporirii temerilor legate de perspectivele sumbre, economice și politice, globale.

Disputele comerciale, relațiile internaționale dificile, Brexit și o încetinire a creșterii, care ar putea împinge economia mondială în recesiune, vor fi temele principale ale întâlnirii ce va avea loc în perioada 22-25 ianuarie, reletează mediafax.


Citește și: Un individ a vrut să atace Casa Albă cu o rachetă antitanc, grenade şi arme de foc. FBI a intrat pe fir!

Raportul privind riscurile globale al WEF a dat tonul întâlnirii, cu un avertisment legat de apariția unor potențial căderi economice generate în parte de tensiunile geopolitice dintre marile puteri.

Aproximativ 3.000 de șefi de afaceri, guvern și membri ai societății civile urmează să se adune în stațiunea elvețiană, dar printre ei se vor afla doar trei lideri ai Grupului celor Șapte țări cele mai industrializate: prim-ministrul japonez Shinzo Abe, cancelarul german Angela Merkel și premierul italian Giuseppe Conte.

Donald Trump, care s-a aflat anul trecut în lumina reflectoarelor la Davos, nu va participa, fiind ocupat cu situația de criză prin care trece guvernul american.

Omologul său francez Emmanuel Macron este, de asemenea, ocupat cu protestele „vestelor galbene” și va sări peste întâlnire, iar Theresa May se luptă pentru a găsi un consens asupra lui Brexit.

Liderii Rusiei și Indiei evită Davos, în timp ce președintele chinez își trimite un adjunct.

Citește și: S-a hotărât data și locul unui nou summit Trump-Kim Jong Un

Un oficial din administrația SUA a declarat că delegația SUA, care îi include pe secretarul de stat Mike Pompeo și secretarul pentru comerț Wilbur Ross, va discuta importanța reformării unor instituții precum Organizația Mondială a Comerțului, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Trump a criticat aspru globalizarea și a pus sub semnul întrebării participarea Americii la instituții multilaterale, cum ar fi OMC, cerând o revizuire a regulilor comerțului internațional.

Observatorii Davos au spus că absența atâtor lideri de vârf în acest an nu înseamnă că forumul și-a risipit magia de scena globală pe care politicienii de top își prezintă agendele. “Abe merge la Davos nu doar ca prim-ministru japonez, ci și ca președinte al G20. Va fi o oportunitate perfectă de a pune bazele viitoarelor reuniuni ale G20 “, a declarat o sursă guvernamentală japoneză familiarizată cu afacerile internaționale.

Citește și: ‘El Chapo’ ar fi cumpărat prietenia unui fost vicepreședinte columbian

“Desigur, pot exista inconveniente, cum ar fi lipsa oportunităților de a organiza întâlniri bilaterale, dar acest lucru nu va submina importanța Davosului”, a spus sursa citată.

Un oficial chinez care a participat în mod regulat la Davos, dar nu va merge în acest an, a declarat că China nu s-a așteptat niciodată să facă progrese în ceea ce privește relația cu Statele Unite în cadrul reuniunii. “Este doar o ocazie pentru a face declarații politice”, a spus el.

Prezența scăzută a principalilor lideri occidentali poate, de asemenea, să genereze mai mulă vizibilitate pentru personalitățile politice care altfel s-ar putea afla într-un con de umbră. Davos va fi prima ieșire internațională importantă a președintelui brazilian Jair Bolsonaro, ales pe fondul unui val de naționalism anti-instituțional și conservator.

Vezi și: EXPLOZII puternice în campusul Universității din Lyon (UPDATE). Trei oameni au fost răniți! – VIDEO

Pentru liderii de afaceri, valoarea lui Davos nu este atât de importantă pentru sesiunile publice, ci mai degrabă pentru întâlnirile și discuțiile conexe. “Este cel mai bun loc pentru idei și conexiuni și pentru a te face cunoscut”, spune Chen Linchevski, CEO al Precognize, un start-up israelian ce furnizează un software care previne eșecurile tehnice sau de calitate în fabrici.

“Este un fel de loc unde în câteva zile te întâlnești cu oameni pe carenu i-ai întâlni cu ușurință altfel”, a spus Linchevski, care a plătit 50.000 de franci elvețieni (50.495 dolari) pentru a participa la eveniment.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.