X

Forumul internaţional al apei de la Brasilia : “Nu mai există timp de pierdut” pentru a evita o catastrofă

Preşedintele brazilian Michel Temer a deschis luni lucrările Forumului internaţional al apei de la Brasilia, explicând că “nu mai există timp de pierdut” pentru a evita o catastrofă, în contextul în care şi ONU a tras semnalul de alarmă, relatează AFP, potrivit agerpres.

ONU a prezentat un raport potrivit căruia aproape jumătate din populaţia mondială – 3,6 miliarde de persoane – trăieşte în zone unde apa poate lipsi cel puţin o lună pe an. Acest număr ar putea atinge 5,7 miliarde în 2050, potrivit aceluiaşi raport.

Citește și : Germania : Guvernul respinge cererea ministrului ucrainean de externe pentru sancțiuni contra fostului cancelar Gerhard Schroeder

În condiţiile în care cererea creşte, în principal în ţările în curs de dezvoltare, rezervele subterane se epuizează, fiind pompate în principal pentru irigare, iar calitatea apei se degradează, poluată de ape uzate industriale şi municipale şi produse chimice agricole, avertizează ONU, care preconizează “soluţii verzi”.

“Pur şi simplu nu este timp de pierdut”, a spus preşedintele Temer în discursul său de deschidere a celei de a 8-a ediţii a Forumului prevăzut să aibă loc până la 23 martie în capitala braziliană.

“Există un consens. Viaţa pe Terra este ameninţată şi noi nu respectăm limitele naturii”, a adăugat şeful statului.

Aproape 40.000 de persoane asistă la Forum, printre care şi 15 şefi de stat şi de guvern, 30 de primari de oraşe din lumea întreagă şi zeci de oameni de ştiinţă şi de militanţi ecologişti.

Forumul se desfăşoară într-un moment în care mari oraşe, precum Cape Town, se confruntă cu o lipsă dramatică de apă. Metropola sud-africană a fost în pericol de întrerupere a alimentării cu apă curentă în următoarele luni din cauza secetei. Între timp, criza a devenit mai puţin acută, guvernul local afirmând că o campanie de reducere a consumului cu 60% a fost suficient de eficientă pentru a evita o întrerupere a alimentării cu apă.

Citește și : SUA şi China ‘îşi arată muşchii financiari’ la summitul G20

Tags: BrasiliaCape TownMichel TemerONUraportTerra
Categorii: Știrile zilei