Fost lider al ETA, condamnat la 33 de ani de închisoare pentru asasinat

Publicat:

Un fost lider militar al ETA, ”Txapote”, a fost condamnat marţi la 33 de ani de închisoare de un tribunal spaniol, împreună cu alţi trei foşti membri ai organizaţiei basce în prezent dizolvate, pentru asasinarea în 2000 a unui funcţionar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Javier Garcia Gaztelu, cunoscut sub numele de ‘Txapote’, fost comandant militar al ETA, a fost condamnat de mai multe ori în Spania pentru omor. În vârstă de 53 de ani, el a fost arestat în 2001 în sud-vestul Franţei, la Anglet, şi predat în 2007 de Franţa autorităţilor din Spania.


Citește și : Jean-Yves Le Drian: Un Brexit fără acord rămâne ipoteza ‘cea mai plauzibilă’

De această dată, ”Txapote” a fost condamnat de Audienţa naţională, o înaltă instanţă responsabilă pentru cazuri de terorism, pentru uciderea în urmă cu 19 ani a unui oficial al Administraţiei penitenciare în explozia unei bombe plasate sub maşina acestuia, la Vitoria, în Ţara Bascilor (nord-estul Spaniei).

Potrivit comunicatului Audienţei naţionale, ”Txapote” – care se afla atunci în Franţa – le ordonase celorlalţi trei acuzaţi – Jose Ignacio Gurirdi Lasa, Asier Arzalluz Goni şi Aitor Aguirrebarrena Beldarrain – să comită ”atentatul terorist’ împotriva acestui funcţionar.

Magistraţii Audienţei naţionale i-au condamnat, de asemenea, pe cei patru bărbaţi la plata unei despăgubiri de 305.000 de euro văduvei victimei şi la plata aceleiaşi sume fiicei acesteia.

La 16 noiembrie 2011, ”Txapote” a fost condamnat la 60 de ani de închisoare pentru asasinarea în 2001 a unui consilier de dreapta din oraşul Leitza (Navarra), José Javier Mugica.

La 7 noiembrie 2011, el a fost de asemenea condamnat la 105 ani de închisoare pentru asasinarea în 2000 a unui lider socialist, Fernando Buesa, şi a gărzii de corp a acestuia.

Citește și : Varadkar: Niciun Guvern Guvern de la Londra nu ar trebui să impună controale vamale pe insula Irlanda

Şi în 2006, ”Txapote” a fost condamnat de mai multe ori, în special la 50 de ani pentru răpirea şi asasinarea, în 1997, a unui consilier municipal al Partidului Popular, Miguel Angel Blanco, caz care a provocat o indignare enormă.

Organizaţia Euskadi Ta Askatasuna (”Ţara Bascilor şi Libertate” în limba bască) – mai cunoscută prin acronimul său ETA – a decretat încetarea focului în 2011, după care şi-a anunţat ”dezarmarea totală” în 2017 şi dizolvarea structurilor anul trecut. În total, 853 de morţi au fost atribuiţi acţiunilor ETA în decursul a patru decenii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.