X

Fost ministru al Agriculturii, despre livrarea gazului la preț de 10 lei: Piedicile puse de guvernare fac parte dintr-o luptă politică

Livrarea gazului la preț de 10 lei este posibilă, iar piedicile puse de guvernare fac parte dintr-o luptă politică. De această părere este fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc.

În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, acesta a reamintit că R. Moldova este parte a tratatului Energetic care permite oricărui operator să ofere gaz la preț mai bun.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

NICOLAE CIUBUC, fost ministru al Agriculturii: „Orice operator, în condiții de concurență și competitivitate poate oferi gaz în condiții mai avantajoase, și autoritățile sunt cumva obligate să ofere condiții. Ceea ce vedem noi este de fapt o luptă politică între opoziție și guvernare. Aici contează forma juridică. Și aici instituțiile de drept trebuie să dea apreciere, în primul rând achizițiilor de gaze din luna februarie, când iarna era practic spre sfârșite, iar prin decizia CSE au fost achiziționate peste 100 de mil. de metri cubi de gaze la un preț mult mai mare decât prețul mediu”.

Este o crimă să nu permiți intrarea pe piață a unui gaz mai ieftin, în caz că există astfel de oportunitate, mai spune expertul.

NICOLAE CIUBUC, fost ministru al Agriculturii: „Dacă sunt operatori care sunt gata să ofere gaz mai ieftin, eu cred că este o crimă din partea autorităților care nu permit intrarea în piață și oferirea acestor oportunități în primul rând pentru cetățenii R. Moldova. ”

Fiind invitat în cadrul aceleiași emisiuni, fostul consilier al prim-ministrului Ion Chicu, Vitalie Dragancea, a declarat că de fapt, Guvernul ar fi trebuit să fie primul interesat de a livra gaz mai ieftin cetățenilor țării.

VITALIE DRAGANCEA, ex-consilier al prim-ministrului Chicu: „Dacă de procurarea gazelor se ocupau operatorii specializați și dacă Guvernul nu-și băga nasul în acest proces atunci Guvernul cu curiozitate evoluțiile de pe piață și avea să fie cu adevărat curios cum cineva propune ceva mai ieftin. În mod firesc, guvernul trebuie să fie primul interesat ca țara să primească resurse energetice mai ieftine. Aici problema este că ei au intrat pe acest teren. Ei și-au asumat, ei s-au lăudat că ei asigură țara cu gaze, că aceste gaze sunt la prețuri foarte bune, că ei au găsit credite bune, și acum competitorii lor politici îi lovesc”.

Deocamdată, reprezentanții Guvernării nu au comentat aceste acuzații.

Amintim că anterior, Evghenia Guțul a publicat contractul de achiziției a gazelor cu 10 lei m3 pentru autonomie, Taraclia și raionul Orhei, iar firma turcească și cea germană, semnatare ale acordului, au confirmat că documentul publicat este unul cât se poate de adevărat. Totodată, bașcanul a anunțat că a fost efectuată prima plată de 3,5 milioane de euro pentru gaz la preț redus.

Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

Cu toate acestea, spune bașcanul, guvernarea de la Chișinău ar crea obstacole livrării gazului la un tarif de 10 lei m3, împiedicând companiile de distribuție a gazelor să încheie contracte, pentru ca Moldovagaz să-și mențină monopolul pe piață.

Totuși, reprezentanții „NORDGAZ FURNIZARE” SRL susțin că livrarea combustibilului va începe din 1 decembrie, iar primele vor fi conectate instituțiile sociale.

În prezent, consumatorii casnici achită pentru un m3 de gaz 18,6 lei cu TVA inclus.

Tags: gazIon ChicuMoldovaNicolae CiubucVitalie Dragancea
Categorii: PoliticăȘtirile zilei