X

Fost ministru şi consilier prezidenţial sud-coreean, condamnat la închisoare pentru falsificare de documente şi corupţie

Un fost ministru şi consilier prezidenţial sud-coreean a fost condamnat vineri la doi ani de închisoare pentru că a falsificat documente ca să-şi înscrie copiii la şcoli de prestigiu, într-un scandal care a adâncit divizările politice şi a stârnit nemulţumiri mai ales în rândul tinerilor alegători, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Cunoscut profesor de drept, Cho Kuk a fost un apropiat consilier al fostului preşedinte Moon Jae-in şi a fost pentru o scurtă perioadă ministru al justiţiei, înainte de a demisiona şi a fi acuzat de mită şi falsificare de documente, la sfârşitul lui 2019.

Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Cho a falsificat documente pentru a-şi trimite fiul şi fiica la şcoli şi universităţi de prestigiu şi a făcut trafic de influenţă, intervenind într-o anchetă de corupţie în care era implicat un apropiat al lui Moon, conform deciziei tribunalului districtual central din Seul.

Decăderea lui Cho Kuk a dat o lovitură dură Partidul Democrat al fostului preşedinte şi a impulsionat ascensiunea actualului preşedinte Yoon Suk-yeol, care, ca procuror general, ancheta cazul lui Cho şi alte cazuri de corupţie.

Cho Kuk a negat că ar fi făcut ceva ilegal şi a anunţat că va face apel.

Potrivit tribunalului însă, Cho a complotat cu soţia sa, Chung Kyung-shim, şi ea profesor universitar, la falsificare de documente pentru ca fiul lor să fie admis la un liceu de specialitate şi la o facultate de drept, iar fiica lor la o şcoală medicală. Chung a fost deja condamnată la patru ani în legătură cu aceste acuzaţii, precum şi cu nereguli legate de investiţiile familiei.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Cho Kuk a fost în plus amendat cu 6 milioane de woni (4.900 dolari SUA), bani pe care i-ar fi luat ca mită de la şcoala medicală a fiicei sale sub forma unei burse.

Cho “a comis în mod repetat fapte de corupţie în legătură cu admiterea la colegiu a copiilor săi timp de mai mulţi ani, folosindu-se de poziţia sa de profesor universitar, (…) fapte ce subminează grav încrederea societăţii în corectitudinea sistemului de admitere la colegiu”, a subliniat tribunalul.

Tags: Cho KukChung Kyung-shimCoreea de SudcoruptieMoon Jae-inpartidul democratYoon Suk-yeol
Categorii: Știrile zilei