Fost premier francez, inculpat de justiţie

Publicat:

Fostul premier francez Francois Bayrou, lider centrist şi aliat apropiat al lui Emmanuel Macron, a fost inculpat vineri seara pentru “complicitate la deturnarea de fonduri publice” în dosarul presupuselor angajări fictive ale unor asistenţi de eurodeputaţi, informează AFP, citând surse concordante, potrivit agerpres.

“Această inculpare, anunţată dinainte presei, a fost decisă împotriva tuturor probelor produse”, a reacţionat avocatul lui Bayrou, Pierre Cornut-Gentille. “Continuarea instrucţiei va demonstra că decizia este total nefondată”, a adăugat el.


Citește și : Presupusul autor al atacului armat la baza militară din Florida era din Arabia Saudită

Preşedintele partidului centrist MoDem, în vârstă de 68 de ani, a rămas circa 10 ore în biroul judecătorilor la tribunalul din Paris, răspunzând punct cu punct la toate întrebările care i-au fost puse, conform surselor concordante.

Judecătorii caută să stabilească dacă asistenţi parlamentari, care lucrau cu jumătate de normă pentru MoDem, au efectuat în mod real sarcini finanţate din credite europene şi dacă acest aranjament servea la finanţarea frauduloasă a ştatelor de plată ale partidului.

Justiţia îl suspectează pe Bayrou că ar fi responsabil de întregul sistem presupus a fi reproşat partidului centrist.

“Pentru aceasta trebuie instrucţiuni”, a comentat o sursă din anturajul responsabilului politic. “Or, nicio mărturie, niciun document nu îl desemnează pe Francois Bayrou”, potrivit aceleiaşi surse.

Doisprezece responsabili ai formaţiunii au fost deja inculpaţi de la jumătatea lunii noiembrie în acest dosar, între care fosta parlamentară europeană şi ex-candidată la Comisia Europeană Sylvie Goulard, fostul ministru al justiţiei, Michel Mercier, şi directorul financiar al partidului Alexandre Nardella.

Vicepreşedinta MoDem, Marielle de Sarnez, audiată miercuri, a fost inculpată la rândul ei pentru “deturnare de fonduri publice” din cauza contractului unei foste asistente. Pentru alte cinci contracte suspecte, judecătoarea a plasat-o sub statutul intermediar de martor asistat.

Ancheta se referă în special la legislatura 2009-2014 şi în mai mică măsură la legislaturile anterioară şi posterioară. În acest stadiu, nouă foşti eurodeputaţi MoDem se află în vizorul justiţiei.

Francois Bayrou, care a negat întotdeauna orice legătură cu sistemul angajărilor fictive, a relativizat săptămâna trecută aceste urmăriri în justiţie, declarând că “toată lumea” a fost pusă sub acuzare sau aproape acuzată în viaţa politică franceză”.

Deschiderea unei anchete preliminare în acest dosar, în iunie 2017, antrenase demisia lui Bayrou din postul de ministru al justiţiei.

Acest dosar, adăugat la polemica asupra prestaţiilor realizate pentru un thin tank american, a costat-o de altfel pe Sylvie Goulard locul în noua Comisia Europeană, fiind respinsă în octombrie de eurodeputaţi.

Citește și : Amendă de 3,6 milioane de euro pentru Facebook în Ungaria

MoDem nu este singura formaţiune în vizorul justiţiei pentru presupuse angajări fictive în Parlamentul European. Anchete similare au fost deschise împotriva Franţei nesupuse (stânga radicală) şi împotriva Frontului Naţional (extrema dreaptă). În cazul acestuia din urmă, 20 de persoane, între care lidera partidului Marine Le Pen, au fost puse sub acuzare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.