Fost premier malaezian, în vârstă de 97 de ani, anunţă că va candida la apropiatele alegeri legislative

Publicat:

Fostul premier malaezian Mahathir Mohamad a anunţat marţi că va candida la apropiatele alegeri legislative, relatează Kyodo şi EFE, potrivit agerpres.

Politicianul în vârstă de 97 de ani, care a trecut pe lângă moarte după un atac de cord suferit în decembrie anul trecut, a afirmat într-o conferinţă de presă că îşi va apăra mandatul de parlamentar reprezentant al insulei Langkawi, o destinaţie turistică populară din nordul ţării.


Citește și: Ruşii fug de încorporare inclusiv cu iahturi spre Coreea de Sud – Black News

El a menţionat că nu va participa la alegeri “în calitate de candidat pentru postul de prim-ministru”.

“Nu am decis cine să fie prim-ministru. Un candidat pentru postul de premier este relevant doar dacă câştigăm”, a adăugat fostul premier.

Luni, actualul premier al Malaeziei, Ismail Sabri Yaakob, a anunţat dizolvarea parlamentului, ca prim pas către organizarea de alegeri anticipate, care potrivit constituţiei ţării trebuie să aibă loc în termen de 60 de zile. Termenul normal pentru alegeri ar fi fost abia în septembrie 2023, însă Ismail a fost presat tot mai puternic de facţiuni din coaliţia guvernamentală marcată de conflicte interne.

După ultimele alegeri, desfăşurate în 2018, în Malaezia s-a resimţit o incertitudine politică. Organizaţia Naţională Malaezii Uniţi (UMNO), formaţiunea care a condus ţara încă de la obţinerea independenţei, a pierdut puterea după peste 60 de ani, din cauza acuzaţiilor de corupţie. Coaliţia care a urmat la guvernare nu a rezistat însă decât doi ani, iar UMNO a revenit în cadrul unei alianţe noi.

În ultimii patru ani, la Kuala Lumpur s-au succedat trei prim-miniştri. Mandatul lui Ismail, început în august anul trecut, a fost cel mai scurt din istoria Malaeziei.

În ce-l priveşte, Mahathir a deţinut recordul ca şeful de guvern cel mai longeviv în funcţie, deţinând-o iniţial între 1981 şi 2003, iar ulterior a înregistrat un alt record devenind cel mai vârstnic şef de guvern, după ce o alianţă a opoziţiei a câştigat alegerile din mai 2018. Al doilea mandat al său a fost mai scurt, de doi ani, demisionând după destrămarea coaliţiei sale, în februarie 2020.

În prezent el conduce partidul Pejuang, care a creat o nouă coaliţie denumită Gerakan Tanah Air cu o serie de formaţiuni mici şi organizaţii nonguvernamentale. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.