X

Fosta ambasadoare SUA în Ucraina, audiată public în cadrul achetei care ar putea duce la demiterea lui Trump

Fosta ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina, Marie Yovanovitch, este audiată public vineri în cadrul achetei asupra activității președintelui Donald Trump care ar putea duce la demiterea liderului de la Casa Albă, relatează site-ul postului BBC, potrivit mediafax.

Marie Yovanovitch, cu o carieră diplomatică de peste 30 de ani, a fost demisă, în mod arbitrar, de către președintele Donald Trump în luna mai, demers pe care aceasta l-a catalogat ca fiind „de necrezut”. Fosta ambasadoare a declarat că s-a simțit amenințată de comentariile președintelui Trump adresate omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că ea „va fi trece prin unele lucruri”.

Citește și : Sprijinul pentru independenţa Cataloniei s-a redus (sondaj)

„Nu am știut ce înseamnă (…) Am fost foarte îngrijorată. Încă sunt”, a transmis fosta ambasadoare.

„Cu toate că înțeleg că am servit dispoziția președintelui (…) am fost totuși sceptică față de decizia guvernului SUA de a demite un ambasador, cel puțin din ce pot spune, în baza unor acuzații false și nefondate din partea unor oameni cu motive cu adevărat îndoielnice”, a declarat oficialul american.

„Din august 2016, până în mai 2019, am servit ca ambasador al Statelor Unite în Ucraina. În timpul mandatului meu…am ajuns în prima line de aproximativ 10 ori pe parcursul unui război fierbinte pentru a expune steagul american, pentru a auzi ce se petrece, uneori literalmente pentru a auzi impactul artileriei și pentru a vedea felul în care asistența noastră în dolari este utilizată”, a comunicat Yovanovitch.

Citește și : Trump va participa la summitul NATO de la Londra (Casa Albă)

„Istoria nu este scrisă încă, dar Ucraina poate ieși din orbita Rusiei; iar acum, Ucraina este terenul de luptă (…) Sprijinirea Ucrainei este lucrul corect de făcut. Este, totodată, lucrul inteligent de făcut”, a reiterat aceasta.

Marie Yovanovitch a mai participat cu o lună în urmă la o audiere, a cărui conținut nu a fost făcut public, în cadrul aceleiași anchete.

Tags: Casa AlbaDonald TrumpMarie YovanovitchSUAucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: Știrile zilei