Fosta lideră a Myanmarului îndeamnă poporul birman la unitate

Publicat:

Fosta lideră a Myanmarului, Aung San Suu Kyi, a îndemnat poporul birman la unitate, într-o rară luare de poziţie după ce a fost înlăturată de la putere printr-o lovitură de stat militară anul trecut, potrivit unei surse familiarizate cu procedurile judiciare împotriva ei, informează luni Reuters, potrivit agerpres

Suu Kyi, fiica eroului independenţei Myanmarului Aung San şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, face obiectul mai multor procese lansate împotriva sa de juntă, fiind acuzată de o serie întreagă de infracţiuni, printre care încălcarea legii privind secretele de stat şi numeroase fapte de corupţie, pentru care, dacă dacă va fi găsită vinovată, ea ar putea fi condamnată la un total de peste 150 de ani de închisoare.


Citește și : Nici măcar ameninţările cu bombă nu opresc zborurile Air Serbia spre Rusia

“Aung San Suu Kyi îi spune poporului ‘Fiţi uniţi!’, pentru a avea un dialog deschis unii cu alţii. Fiecare are o opinie diferită: discutaţi şi vorbiţi (unii cu alţii) cu răbdare”, a spus sursa, care a cerut să nu-i fie divulgat numele, pentru că junta militară restricţionează informaţiile despre procesele împotriva lui Suu Kyi.

Sursa de informaţie nu a precizat de ce laureata Premiului Nobel pentru Pace a îndemnat la unitate, dar a adăugat că acesta nu a fost un îndemn pentru un dialog cu junta.

Potrivit sursei, un verdict este aşteptat în următoarea săptămâna într-un proces pentru corupţie, bazat pe acuzaţii conform cărora Aung San Suu Kyi, acum în vârstă de 76 de ani, ar fi acceptat mită în numerar şi aur. Ea a negat că ar fi comis o astfel de infracţiune.

Myanmar este scena unor puternice frământări sociale de când a avut loc, în urmă cu 14 luni, lovitura de stat militară care a pus capăt unui deceniu de reforme democratice şi succese economice. Junta militară este acuzată de Naţiunile Unite şi de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului de comiterea unei serii întregi de atrocităţi, acuzaţii pe care aceasta le respinge.

Aung San Suu Kyi a fost declarată vinovată de mai multe infracţiuni anul trecut, în cadrul unui proces care s-a desfăşurat în spatele uşilor închise şi a fost calificat drept ruşinos de comunitatea internaţională. În prezent, ea este închisă într-un loc necunoscut.

Citește și : Navele de croazieră revin în Australia după doi ani de pandemie

 

Comunicatele oficiale despre procesele împotriva ei sunt rare, iar avocaţilor ei le-a fost interzis să comunice cu presa.

În ciuda hărţuirii judiciare de către junta militară, imaginea lui Suu Kyi rămâne simbolul popular în demonstraţiile care se opun juntei militare şi care cer restaurarea democraţiei şi eliberarea liderei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe Imaginile și clipurile video din timpul abuzurilor lui Gisèle Pelicot au fost...

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.