X

Fosta preşedintă a Braziliei Dilma Rousseff îndeamnă la ”solidaritate internaţională” cu Lula da Silva

Fosta preşedintă a Braziliei Dilma Rousseff a îndemnat marţi, la Madrid, la ”solidaritate internaţională” cu predecesorul său, Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat sâmbătă după ce a fost condamnat la închisoare pentru corupţie, dar care rămâne candidatul partidului său în alegerile prezidenţiale, relatează AFP, conform news.ro.

”Avem nevoie de solidaritate internaţională”, a declarat, la un colocviu la Casa America de Madrid, fosta preşedintă de stânga, destituită de către Parlamentul brazilian în 2016, în urma unor acuzaţii potrivit cărora a prezentat o imagine mai bună decât în realitate a unor conturi publice.

Citește și : Aproximativ 700.000 de persoane și-au părăsit locuinţele în acest an din cauza luptelor din Siria (ONU)

În opinia sa, ”democraţia în Brazilia este în pericol” din cauza ”puciului parlamentar” care a condus la destituirea sa şi instalarea la putere a fostului său vicepreşedinte conservator Michel Temer.

Luiz Inacio Lula da Silva a primit susţinerea guvernelor cubanez şi venezuelean şi a partidului Podemos (stânga radicală), al cărui lider, Pablo Iglesias, a primit-o pe Dilma Rousseff în Congresul spaniol, luni, la Madrid.

Fosta preşedintă braziliană, în vârstă de 70 de ani, a repetat că ea crede în nevinovăţia lui Lula, condamnat la 12 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie pasivă şi spălare de bani.

Fostul muncitor metalurgist este acuzat că a primit un apartament de lux, la malul mării, de la grupul în domeniul construcţiilor OAS, în schimbul atribuirii unor contracte publice Petrobras, ceea ce acesta a dezminţit mereu.

Rousseff a subliniat că Lula rămâne candidatul Partidului Muncitorilor (PT) în alegerile prezidenţiale din octombrie.

”Noi nu avem un plan B”, a insistat ea, PT va ”lupta în toate instanţele juridice pentru ca Lula să candideze”.

Citește și : SUA : Consilierul pentru securitate internă al preşedintelui Donald Trump a demisionat

Fostul preşedinte de stânga, în vârstă de 72 de ani, este favorit în sondaje, cu un avantaj clar în faţa lui Jair Bolsonaro, un deputat de extremă dreapta, nostalgic al dictaturii militare din perioada 1946-1985.

Dilma Rousseff a apreciat că Brazilia se află într-un ”mare impas”, care ”consolidează poziţia lui Lula”. ”În pofida faptului că este la închisoare, el este un protagonist al alegerilor prezidenţiale din 2018”, a spus ea.

PT aşteaptă mult de la Curtea Spremă, care ar putea să decidă, miercuri, să-l elibereze pe Lula.

Miza este dacă un condamnat poate să fie încarcerat atunci când încă mai sunt posibile recursuri.

În Brazilia, Lula este considerat de către unii drept cel care a permis unor zeci de milioane de oameni să iasă din sărăcie, iar de către alţii ca un ”bandit” implicat în vastul scandal în centrul căruia se află compania petrolieră Petrobras.

Tags: alegerile prezidentialecoruptieDilma RousseffinchisoareLula da Silvamadrid
Categorii: Diaspora