Fosta preşedintă a Coreii de Sud a vrut să scoată armata pe străzi

Publicat:

Ministerul Apărării sud-coreean va face o anchetă privind acuzaţiile conform cărora fosta preşedintă Park Geun-hye, care a fost destituită pentru implicarea într-un scandal de corupţie, a avut în vedere trimiterea armatei contra manifestanţilor care îi cereau demisia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Organizaţia Centrul pentru Drepturile Omului Coreea (CMHRK) a afirmat că Statul major al armatei sud-coreene elaborase planuri pentru dispersarea manifestanţilor în lunile care au precedat plecarea de la putere şi întemniţarea fostei şefe a statului Park Geun-hye.


Citeşte şi: Primăvara a sosit la New York cu o mare furtună de zăpadă. Autorităţile au declarat stare de urgenţă

”Ministerul Apărării va lansa imediat o anchetă. Vom anunţa rezultatele anchetei într-o manieră transparentă şi vom lua măsuri în consecinţă”, arată un comunicat al ministerului citat.

CMHRK afirmă că planurile de intervenţie a trupelor nu au fost retrase decât după ce Curtea Supremă de la Seul a confirmat decizia Adunării Naţionale de a o destitui pe preşedinta Park.

Prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Coreei de Sud, Park Geun-hye a fost destituită şi arestată în martie, iar în luna următoare a fost inculpată pentru 18 acuzaţii într-un scandal de corupţie în care sunt implicate mari grupuri industriale sud-coreene. Arestul preventiv decis în cazul său a fost prelungit, la începutul lunii octombrie, cu şase luni, tribunalul motivându-şi hotărârea prin riscurile de distrugere a probelor în cazul eliberării sale.

Scandalul de corupţie o are în centru pe Choi Soon-sil, arestată la începutul lunii noiembrie 2016 pentru abuz de putere şi extorcare, care a fost acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta Park pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-hye este acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale Choi Soon-sil, precum şi pentru că a lăsat-o pe aceasta să se amestece în afacerile statului.

Citeşte şi: Chiar dacă sunt cei mai mari rivali, Navalnîi şi Putin au o opinie comună: Rusia trebuie să-şi extindă arsenalul nuclear!

În virtutea unei moţiuni adoptate de parlamentul de la Seul la 9 decembrie 2016, şefa statului a fost iniţial suspendată, ulterior fiind destituită şi arestată. În Coreea de Sud, preşedintele în exerciţiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepţia cazurilor de trădare şi insurecţie. Şeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca Și-a transformat pasiunea în afacere. Un tânăr din...

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei Polonia a decis să-şi accelereze livrările de avioane de tip...

BNM a prezentat evoluția indicatorilor monetari în luna iunie 2024

BNM a prezentat evoluția indicatorilor monetari în luna iunie 2024 În luna iunie 2024, baza monetară1 s-a micșorat cu 1 917,4 milioane lei (-2,2 la sută)...

Studiu: Expert: 42 la sută din tinerii din R. Moldova aleg să își continue studiile

Studiu: Expert: 42 la sută din tinerii din R. Moldova aleg să își continue studiile În acest an, rata de admitere la studii se anunță...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.