X

Fosta preşedintă irlandeză critică dur Vaticanul: ‘Este un imperiu de misoginism’

Fosta preşedintă irlandeză Mary McAleese a denunţat “misoginismul” Vaticanului înaintea unui eveniment cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii despre rolul femeilor în Biserica Catolică, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

“Biserica Catolică este unul dintre ultimele mari bastioane ale misoginismului. Este un imperiu de misoginie”, a declarat McAleese, în vârstă de 66 de ani, într-o conferinţă de presă în ajunul reuniunii Voices of Faith, programată joi la Roma.

Citeşte şi: Chiar dacă sunt cei mai mari rivali, Navalnîi şi Putin au o opinie comună: Rusia trebuie să-şi extindă arsenalul nuclear!

Această conferinţă este în mod normal găzduită de Vatican, dar în acest an nu va fi deoarece Vaticanul s-a opus prezenţei lui McAleese, care militează deschis pentru drepturile homosexualilor şi hirotonia femeilor.

“Ceea ce mă sperie este că ierarhia noastră l-a redus pe Christos la acest politician destul de neatractiv, care este doar misogin şi homofob şi anti-avort”, a subliniat McAleese.

Exprimându-se la Asociaţia Presei Străine din Roma, ea a criticat “platitudinile patronizatoare pe care le-am auzit de la o succesiune de papi şi cardinali” despre femei.

La scurt timp după ce a fost ales în 2013, papa Francisc a declarat că “o Biserică fără femei este precum colegiul apostolilor fără Maria” şi de asemenea, “Nu ne putem imagina o Biserică fără femei”, aminteşte agenţia germană de presă.

Citeşte şi: Primăvara a sosit la New York cu o mare furtună de zăpadă. Autorităţile au declarat stare de urgenţă

Francisc a însărcinat un comitet să studieze rolul femeii asistând preoţi sau diaconi în creştinismul timpuriu, dar el de asemenea a închis uşa pentru preoţia feminină.

Între timp, săptămâna trecută cotidianul Vaticanului L’Osservatore Romano a descris condiţii asemănătoare sclaviei în care multe dintre călugăriţe sunt forţate să lucreze pentru cardinali şi alţi înalţi prelaţi bărbaţi.

Tags: biserica catolicairlandaMary McAleesemisoginismvatican
Categorii: Diaspora