Foşti şi actuali diplomaţi pun la îndoială prestaţia lui Rex Tillerson la Departamentul de Stat

Publicat:

Secretarul de stat american Rex Tillerson a convocat pentru marţi o şedinţă cu personalul Departamentului de Stat, pe fondul scepticismului cu care sunt privite planurile sale de reorganizare a acestei instituţii, agravat de unele comentarii eronate pe care le-a făcut referitor la diplomaţi, relatează Reuters citând actuali şi foşti oficiali, informaţie preluată şi de agerpres.

Tillerson, despre care media au vehiculat în mod repetat speculaţii privind cât va rezista în această funcţie, a fost criticat atât de Casa Albă cât şi de propriii colegi din minister, nemulţumiţi de reorganizarea pe care o are în vedere şi de faptul că a acceptat propunerea preşedinţiei de reducere cu 30% a bugetului Departamentului.


Citeşte şi: După atentatul de la New York, Trump cheamă la reformarea sistemului de imigrare

Mai nou, Rex Tillerson a făcut afirmaţii eronate referitor la eşalonul de vârf al diplomaţiei SUA în timpul unei conferinţe, greşind funcţiile şi vârstele de pensionare ale unor foşti înalţi oficiali.

“Este unul din multele lucruri care arată o lipsă de înţelegere fundamentală din partea administraţiei per ansamblu a ceea ce poate face şi cum funcţionează diplomaţia”, a apreciat Richard Boucher, fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat şi fost secretar de stat adjunct pentru Asia centrală şi de sud. Potrivit lui Boucher, subordonaţii lui Tillerson nu s-au documentat suficient sau ei înşişi nu înţeleg lucrurile suficient de bine pentru a se asigura că secretarul de stat este bine informat.

Boucher, care a fost purtător de cuvânt pentru cinci secretari de stat, şi-a amintit că în perioada cât a lucrat la Departamentul de Stat se făceau eforturi “uriaşe pentru a se încerca evitarea greşelilor”, iar când acestea totuşi se întâmplau, se încerca remedierea lor în mod “vizibil, public şi… rapid”.

La conferinţa din 28 noiembrie organizată la centrul de reflecţie Wilson din Washington, Tillerson s-a referit în mod repetat la puţinii diplomaţi americani care deţin cel mai înalt rang de “ambasador de carieră” spunându-le “diplomaţi de carieră”. Mai mult, el a spus despre patru dintre ei, care s-au retras anul acesta, că ajunseseră la 65 de ani şi s-au pensionat. În realitate, unul era în vârstă de 55 de ani, altul de 61, al treilea avea 67 şi al patrulea 65, niciunul nefiind obligat să iasă la pensie, întrucât deţin titluri atribuite prin numire de către şeful statului.

Citeşte şi: Trei femei revin cu acuzaţiile la adresa lui Trump: ‘Şi-a pus mâinile peste tot, mă săruta şi mă atingea’

Întrebat în legătură cu aceste afirmaţii, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a încercat să susţină acurateţea lor, explicând în schimb că Tillerson a vrut să răspundă informaţiilor din media care sugerau un exod de masă din agenţie. “Secretarul de stat vorbea în termeni generali, dar se referea la povestea că oamenii ar pleca pe capete. Nu este adevărat, iar cifrele nu confirmă acest lucru”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Rex Tillerson a fost criticat de mai mulţi diplomaţi şi membri ai Congresului pentru felul în care conduce Departamentul de Stat şi incertitudinea care pluteşte legat de obiectivele reorganizării. Luna trecută, un înalt oficial responsabil de această reorganizare a demisionat. “Oamenii cred că Tillerson este cam pe dinafară”, a dezvăluit unul dintre cei şase oficiali cu care a discutat Reuters, sub acoperirea anonimatului. “Mesajul pe care îl trimite este că nu înţelege nuanţele”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.