Foşti politicieni şi comandanţi afgani în exil au înfiinţat un ‘Înalt consiliu de rezistenţă’

Publicat:

Foşti oameni politici şi comandanţi afgani în exil au anunţat joi că au înfiinţat un ”Înalt consiliu de rezistenţă naţională”, care îi îndeamnă pe talibani să formeze un guvern mai inclusiv şi avertizează că în caz contrar războiul civil va fi inevitabil, informează AFP, potrivit agerpres.

Circa 40 de personalităţi politice afgane s-au reunit marţi la Ankara, la invitaţia fostului vicepreşedinte Abdul Rashid Dostom, care şi-a găsit refugiu în Turcia după preluarea puterii la Kabul de către talibani, la mijlocul lui august anul trecut.


Citeşte şi: Coreea de Nord se pregăteşte să facă un test nuclear chiar în timpul vizitei lui Biden în regiune – Black News

Participanţii au convenit să înfiinţeze un ”Înalt consiliu de rezistenţă naţională”, însărcinat să deschidă calea spre “eliberarea” Afganistanului, potrivit unui comunicat transmis joi AFP.

“Le cerem talibanilor să înceteze să cauzeze distrugerea ţării şi să creeze condiţiile pentru negocieri, pentru a găsi o soluţie la problemele actuale ale Afganistanului”, se afirmă în comunicat. Talibanii “ar trebui să înveţe din experienţele trecute că niciun grup nu poate impune un guvern stabil prin forţă şi presiune. Considerăm rezistenţa armată drept legitimă şi o susţinem”, adaugă comunicatul.

Printre alţi fondatori ai acestui Înalt consiliu figurează fostul guvernator al provinciei Balkh, Atta Mohammad Noor, liderul comunităţii şiite hazara Mohammad Mohaqiq sau Ahmad Wali Massoud, reprezentant al Frontului Naţional de Rezistenţă (FNR), principalul grup de opoziţie ce duce o luptă armată în Afganistan.

Talibanii au anunţat la începutul acestei săptămâni că o comisie însărcinată să contacteze personalităţi publice în exil va fi înfiinţată oficial în curând. Ei speră să formeze în viitorul apropiat o mare adunare care să reunească cetăţeni, personalităţi, căpetenii de trib şi lideri religioşi, pentru a evoca “structura sistemului politic” şi “unitatea naţională”, a anunţat recent guvernul de la Kabul.

Citeşte şi: Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit cu Anthony Blinken la New York – Black News

După ce au promis să formeze un guvern inclusiv, islamiştii au format în septembrie un executiv compus exclusiv din talibani şi aproape doar din membri ai etniei paştune.

Pe teren, ei se confruntă deja cu rezistenţa armată a FNR, condus de Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant Ahmad Shah Massoud, care şi-a înmulţit atacurile în ultimele săptămâni, în special în fostul său bastion din Valea Panjshir.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul Rusia plănuiește un superportavion masiv de 100.000 de tone, „Storm II“, pentru a înfrunta Occidentul... dar...

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, este politicianul favorit să-l...

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.