X

Fostul agent al ambasadei britanice la Berlin, judecat la Londra pentru spionaj în folosul Rusiei, a fost ‘plătit să trădeze’ (judecător)

Fostul agent de securitate al ambasadei britanice în Germania, judecat la Londra pentru spionaj în folosul Rusiei, a fost “plătit să trădeze”, a decis judecătorul joi, cu o zi înainte de sentinţă, potrivit agerpres

David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, care a compărut începând de luni la tribunalul Old Bailey din Londra, riscă până la 14 ani de închisoare pentru că a transmis documente sensibile ambasadei Rusiei la Berlin.

Citește și : Ambasadorul polonez în Germania acuză Berlinul de lipsă de comunicare în privinţa Ucrainei

El a pledat vinovat la opt capete de acuzare şi mai ales a recunoscut încălcarea legii privind secretul oficial, dar şi-a justificat acţiunile în faţa judecătorului ca dorinţa de “a da o mică palmă ambasadei”, deoarece a simţit că nu îl trata bine.

Dar joi, judecătorul Mark Well i-a respins argumentul.

“Am ajuns la concluzia că principala motivaţie a acuzatului pentru a acţiona aşa cum a procedat a fost că simţea antipatie faţă de Regatul Unit şi dorea să submineze interesele acestei ţări prin furnizarea de informaţii unui stat care, atunci, ca şi acum, este considerat neprietenos”, a spus el.

Judecătorul a avertizat că sentinţa va ţine cont de faptul că el “avea legătură cu cineva de la ambasada Rusiei” şi nu doar că a transmis Rusiei informaţii de două ori.

Potrivit judecătorului, David Smith colecta deja informaţii în ambasadă în 2018 şi 2019.

El “a fost plătit să trădeze”, a insistat judecătorul, în timp ce parchetul a pledat pentru o pedeapsă lungă.

Fostul soldat, originar din Paisley în Scoţia, a lucrat timp de cinci ani la Ambasada Marii Britanii din Berlin.

El a fost depistat de autorităţile britanice şi germane după ce a trimis în 2020 o scrisoare care conţinea datele de contact ale anumitor persoane ale ambasadei britanice unui membru al personalului militar al ambasadei ruse din Berlin.

Citește și :  Belarus se va alătura ofensivei ruse doar dacă este atacat

De asemenea, el este acuzat că ar fi realizat mai multe videouri cu locuri sensibile din clădirea ambasadei, parchetul acuzându-l de asemenea că ar fi fost găsit în posesia a 800 de euro, a căror provenienţă nu a putut să o explice.

O capcană a fost pusă la punct pentru a-l prinde în flagrant şi el a fost arestat în august 2021, apoi extrădat în aprilie anul trecut în Regatul Unit.

Tags: David Ballantyne Smithgermanialondraspionaj
Categorii: Diaspora