Fostul cap al armatei columbiene este anchetat în MEGAscandalul interceptărilor telefonice

Publicat:

Guvernul columbian a revenit asupra intenţiei de a-l numi pe fostul comandant-şef al armatei, general-maiorul Nicacio Martinez (foto), ca ataşat militar pe lângă NATO, după concedierea a 11 înalte cadre militare în urma unor suspiciuni privind activităţi de interceptări ilegale din partea armatei, a declarat luni ministrul apărării Carlos Holmes Trujillo, citat de dpa, potrivit agerpres.

ONU şi-a exprimat duminică “profunda preocupare” pentru faptul că unităţi ale armatei sunt suspectate de spionarea unor magistraţi, politicieni, oficiali guvernamentali, jurnalişti, sindicalişti, militanţi pentru drepturile omului şi alţi membri ai armatei.


Citeşte şi: Un avion PLIN cu ajutoare medicale S-A PRĂBUŞIT în Somalia. TOŢI cei aflaţi la bord au murit!

Săptămânalul Semana informase vineri că armata a spionat şi a pus sub ascultare comunicaţiile a cel puţin 130 de persoane anul trecut, colectând informaţii despre adresele, contactele şi familiile lor.

Jurnaliştii au stabilit că în cadrul acestor activităţi de interceptare ilegală au fost utilizate fonduri provenite din cooperarea Columbiei cu SUA, potrivit dpa.

Holmes Trujillo a anunţat destituirea a 11 cadre militare ca răspuns la dezvăluirile din presă, între care înalţi ofiţeri şi un general.

Aceste activităţi ilegale ar fi fost desfăşurate între februarie şi decembrie anul trecut, când la comanda armatei naţionale se afla Martinez, care s-a retras din funcţie în decembrie, din motive familiale.

Felul în care a gestionat comanda armatei i-a atras critici după ce numele său a fost legat de execuţii extrajudiciare ale unor civili. Demisia sa a intervenit după apariţia unor informaţii despre scandalul interceptărilor ilegale, potrivit jurnaliştilor de la Semana.

Ministrul Holmes Trujillo a dezminţit informaţiile potrivit cărora Martinez ar fi fost numit oficial în post la NATO şi a spus că acesta nu va fi numit.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a interceptat mai multe rachete israeliene

Guvernul are “toleranţă zero” pentru astfel de activităţi ilegale, a spus ministrul pentru postul de televiziune Caracol. Acuzaţiile fac obiectul unei investigaţii şi “mâna mea nu va tremura” pentru a-i pedepsi pe vinovaţi dacă suspiciunile se confirmă, a adăugat el.

Fostul comandant al armatei a declarat tot la Caracol că acceptă decizia guvernului şi a negat orice implicare în presupusele interceptări ilegale.

În ultimii ani, în Columbia au existat mai multe scandaluri privind interceptările ilegale, aminteşte dpa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trilaterala Republica Moldova, Ucraina și România, la Chișinău

Trilaterala Republica Moldova, Ucraina și România, la Chișinău La sfârșitul aceste săptămâni, la Chișinău se va desfășura Trilaterala Republica Moldova, Ucraina și România. În cadrul...

Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina

Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina Republica Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii...

Studiu: Aproape doi din trei lucrători din întreaga lume sunt privaţi de vacanţă – Diferențe majore între SUA și Europa

Studiu: Aproape doi din trei lucrători din întreaga lume sunt privaţi de vacanţă - Diferențe majore între SUA și Europa Aproape doi din trei lucrători...

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului Andrei Spînu consideră că realizarea cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.