X

Fostul deputat rus Ilia Ponomarev, exilat în Ucraina, a fost condamnat la zece ani de închisoare în lipsă în Rusia

Fostul deputat rus Ilia Ponomarev, exilat în Ucraina, a fost condamnat la zece ani de închisoare în lipsă în Rusia

Fostul deputat rus Ilia Ponomarev, un oponent al lui Vladimir Putin exilat în Ucraina, a fost condamnat miercuri la zece ani de închisoare în lipsă în Rusia pentru “justificarea terorismului” şi răspândirea de “informaţii false” despre armata rusă, relatează AFP.

Ponomarev a fost singurul parlamentar rus care a votat împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014. El a părăsit Rusia în 2016 după ce a fost ameninţat cu urmărirea penală şi de atunci face campanie pentru răsturnarea lui Putin, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Clasificat în Rusia drept “agent străin” şi “terorist şi extremist”, fostul deputat a fost condamnat în lipsă de un tribunal militar, a transmis procuratura din Moscova pe Telegram.

Conform publicaţiei online Mediazona, specializată în afaceri judiciare, el a fost acuzat că a “raportat cu bună ştiinţă informaţii false” în timpul a două forumuri de opoziţie şi a unui interviu în martie 2022.

El a fost acuzat că “justifică terorismul” pentru că, într-un alt interviu, şi-a oferit sprijinul pentru persoanele care au incendiat centre de detenţie militare din Rusia pentru a protesta împotriva ofensivei din Ucraina, potrivit sursei citate.

Ponomarev a susţinut că a fost rănit uşor la începutul lunii august la domiciliul său într-un atac cu drone ruseşti lângă Kiev.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Membru al Parlamentului din 2007 până în 2016, a părăsit Rusia pentru Ucraina, după ce a fost acuzat de delapidare, şi a obţinut cetăţenia ucraineană.

Până de curând, el a condus aripa politică a unui grup armat care pretindea că este format din ruşi ce luptă de partea ucraineană, la originea mai multor incursiuni în Rusia.

Tags: Ilia Ponomarevinchisoarerusiaucraina
Știrile zilei