Fostul dictator din Sudan va fi predat CPI

Publicat:

Sudanul îi va preda Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe fostul dictator înlăturat Omar Hassan al-Bashir şi pe doi acoliţi de-ai săi din cadrul regimului, căutaţi pentru “genocid” şi “crime împotriva umanităţii” în timpul conflictului din Darfur, a anunţat miercuri ministrul de externe, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Consiliul de miniştri a decis să predea persoanele căutate de Curtea Penală Internaţională”, a declarat ministrul Mariam al-Mahdi, potrivit agenţiei oficiale Suna, cu prilejul unei întâlniri cu noul procuror general al CPI, Karim Khan, în vizită la Khartoum pentru o săptămână.


Citește și: Ani grei de închisoare pentru un canadian acuzat de spionaj în China

Conflictul din Darfur, regiune din vestul ţării, a opus începând din 2003 regimul majoritar arab al lui Bashir şi rebeli proveniţi din minorităţi etnice care se considerau marginalizate. El s-a soldat cu circa 300.000 de morţi şi aproape 2,5 milioane de strămutaţi, majoritatea în timpul primilor ani de violenţe, potrivit ONU.

Omar Hassan al-Bashir a fost înlăturat de la putere în aprilie 2019, după o mişcare de contestare fără precedent.

În februarie 2020, puterea de tranziţie instalată în fruntea ţării după plecarea lui s-a angajat verbal să favorizeze predarea lui Bashir către CPI, care a emis în urmă cu peste zece ani un mandat de arestare pe numele său şi ale altor figuri ale fostului regim, pentru “crime împotriva umanităţii” şi “genocid” în Darfur.

Ceilalţi doi membri marcanţi ai regimului care vor fi predaţi CPI sunt fostul guvernator al provinciei Kordofan de Sud, Ahmed Haroun, şi fostul ministru al apărării Rahim Mohamed Hussein, căutaţi din acelaşi motiv. Arestaţi după căderea fostului dictator, ei sunt în prezent deţinuţi în Sudan.

Un acord de pace istoric semnat în octombrie 2020 între guvernul de tranziţie şi mai multe grupuri rebele insista asupra necesităţii unei “cooperări complete şi nelimitate” cu CPI.

Cabinetul ministerial sudanez a votat săptămâna trecută în favoarea ratificării Statutului de la Roma al CPI.

Citeşte şi: Biden NU REGRETĂ ordinul de retragere a trupelor din Afganistan

Şefa diplomaţiei sudaneze a subliniat miercuri “importanţa” cooperării ţării sale cu CPI “pentru a obţine dreptate pentru victimele războiului din Darfur”.

Deja găsit vinovat pentru corupţie în decembrie 2019, fostul preşedinte este în prezent deţinut la închisoarea Kober, din Khartoum.

De asemenea, el este judecat de justiţia sudaneză pentru rolul său în lovitura de stat care l-a adus la putere în 1989, dar procesul său a fost amânat în mai multe rânduri din iulie 2020, după ce avocaţii săi au invocat vicii de procedură. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rezerviștii Forțelor Armate fac noi exerciţii de tragere

Rezerviștii Forțelor Armate fac noi exerciţii de tragere În perioada 1-5 iulie, rezerviștii Forțelor Armate vor fi instruiți în cadrul ședințelor teoretice și practice la...

Începe sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnazii

Începe sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnazii Circa 3 000 de elevi vor susține, în perioada 1-4 iulie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului...

Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+

Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+ Poliţia turcă a arestat duminică 11 persoane la Istanbul, la finalul unui scurt...

A început Postul Sfinților Petru și Pavel

A început Postul Sfinților Petru și Pavel Creștinii ortodocși de stil vechi intră azi în Postul Sfinților Petru și Pavel, cei mai aleși dintre apostoli,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.