X

Fostul director al închisorii khmerilor roşii a fost internat cu probleme grave

Fostul torţionar din rândul khmerilor roşii Kaing Guek Eav, condamnat la detenţie pe viaţă pentru că a condus principala închisoare a regimului, a fost spitalizat într-o “stare destul de gravă”, a declarat miercuri pentru AFP directorul centrului unde este închis, potrivit agerpres.

Kaing Guek Eav, alias ‘Duch’, 76 de ani, suferă de probleme respiratorii de la 20 octombrie şi a fost transferat într-un spital din Phnom Penh, a precizat Chat Sineang, director al închisorii Kandal din sud.

Citeşte şi: Chiar înainte de startul celui mai mare exerciţiu NATO, patru militari americani au fost răniţi în Norvegia

Călău metodic şi zelos al mişcării comuniste radicale a lui Pol Pot în Cambodgia, el a fost condamnat în 2012 în apel la închisoare pe viaţă de un tribunal din Phnom Penh patronat de ONU.

Născut la 17 noiembrie 1942 într-un sat din provincia Kompong Thom, la nord de Phnom Penh, ‘Duch’ a fost profesor de matematică înainte de a se alătura khmerilor roşii în 1967.

După căderea regimului în 1979, vinovat de moartea a circa a două milioane de persoane între 1975 şi 1979, el a continuat să facă parte din mişcare, apoi a lucrat pentru organizaţii umanitare. După ani în care a stat ascuns, el a fost recunoscut în 1999 de un fotograf irlandez, Nic Dunlop.

Citeşte şi: Primele măsuri! SUA interzic accesul a 21 de cetăţeni saudiţi

La primul său proces din 2009, ‘Duch’ le-a cerut iertare puţinilor supravieţuitori şi familiilor victimelor, susţinând în acelaşi timp că nu a fost decât un servitor, nu un înalt responsabil al regimului.

Mort în 1998, Pol Pot a scăpat de justiţie, la fel ca mulţi alţi lideri care au decedat înainte de a fi judecaţi.

Până în acest moment, în afară de ‘Duch’, numai alţi doi responsabili ai khmerilor roşii, Khieu Samphan şi Nuon Chea, au fost condamnaţi, primind de asemenea închisoare pe viaţă.

Tags: 'Duch'CambodgiainchisoareKaing Guek EavKandalKompong ThomPhnom PenhPol Pot
Categorii: Știrile zilei