Fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, acord de recunoaștere a vinovăției în Qatargate

Publicat:

Avocatul fostului europarlamentar Pier Antonio Panzeri a confirmat miercuri implicarea clientului său în scandalul de corupție care zguduie Parlamentul European, dar a respins afirmațiile potrivit cărora Panzeri ar fi fost creierul operațiunii, informează mediafax.

„Domnul Panzeri mărturisește astăzi (miercuri – n.r.) că a participat în mod activ la acte de corupție în legătură cu Qatar și în legătură cu Maroc și, prin urmare, că a fost corupt și că a corupt pe alții”, a declarat avocatul său, Laurent Kennes, pentru Euronews.


Citește și :  Croaţia investighează dispariţia unui yaht aparţinând oligarhului uzbek Alişer Usmanov

El a refuzat însă să confirme dacă sunt implicate mai multe țări străine, argumentând că secretul este pentru a „permite anchetei să avanseze”.

„Toată lumea știe că este vorba despre un caz care privește Qatar și Maroc. Dacă există și alte țări, ancheta trebuie să poată continua fără ca totul să fie dezvăluit presei. Și asta se numește secretul anchetei”, a spus el.

Parchetul federal belgian a anunțat marți că Panzeri, un socialist italian care a avut trei mandate în parlament, a semnat un așa-numit „acord de recunoaștere a vinovăției” și s-a angajat să divulge informații „substanțiale și revelatoare” despre schema de bani în schimbul unei pedepse mai mici.

Patru persoane, printre care Panzeri, au fost arestate și inculpate până în prezent în legătură cu ancheta care investighează „sume mari de bani” plătite de o țară identificată până în prezent doar oficial ca fiind un stat din Golful Persic, dar despre care se crede în general că este Qatar, cu scopul de a influența elaborarea politicilor Uniunii Europene.

Doha și Marocul, care a apărut în ultimele săptămâni ca un alt jucător potențial, neagă cu vehemență acuzațiile.

Ca parte a acordului încheiat cu autoritățile belgiene, Panzeri a recunoscut, de asemenea, că este „liderul grupului infracțional”, a declarat Kennes, adăugând însă că „nu înseamnă că este singurul lider”.

„Înseamnă că el este cel puțin unul dintre liderii unei organizații care avea ca unul dintre obiectivele sale să corupă oameni”, a mai spus avocatul.

Conform înțelegerii, Panzeri s-a angajat să informeze autoritățile belgiene cu privire la implicarea altor persoane, inclusiv cu privire la identitatea persoanei pe care recunoaște că a mituit-o. Dar Kennes a refuzat să dea nume sau să spună dacă sunt implicați europarlamentari în funcție sau funcționari care lucrează în alte instituții ale UE, invocând încă o dată natura secretă a anchetei.

A face publice astfel de nume „ar însemna să anunțăm în avans ceea ce va spune într-un cadru secret” și „ar fi o încălcare a acordului pe care îl avem cu Parchetul Federal”, a spus Kennes.

Celelalte trei persoane reținute în prezent sunt europarlamentarul grec Eva Kaili, partenerul ei Francesco Giorgi și directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca. De asemenea, autoritățile belgiene au cerut ridicarea imunității pentru alți doi eurodeputați socialiști: Marc Tarabella (Belgia) și Andrea Cozzolino (Italia).

În schimbul cooperării sale, Panzeri urmează să primească o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu suspendare, cu cel mult un an petrecut în detenție în închisoare sau sub supraveghere electronică. De asemenea, el va primi o amendă cu suspendare de 80 000 de euro, urmând să i se confiște încă un milion de euro. El speră, de asemenea, că va exista „o anumită bunăvoință din partea procurorului” atunci când vine vorba de soția sa, Maria Dolores Colleoni, și de fiica sa, Silvia Panzeri, care sunt suspectate că ar fi fost la curent cu acțiunile ilicite.

Citește și : Ruşii şi-au triplat achiziţiile imobiliare în Turcia, până la un nivel record în 2022

Autoritățile belgiene au cerut extrădarea lor din Italia, dar cele două femei au făcut apel.

„Ambele au avocați în Italia și speră că nu vor fi predate autorităților belgiene, dar cel mai probabil vor fi interogate în Belgia, ceea ce este normal. Ele și-au dat deja acordul, din câte știu, pentru a fi interogate în speranța că nu vor fi interogate într-un cadru de detenție”, a declarat Kennes.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.