Fostul general NATO Petr Pavel a depus jurământul ca preşedinte al Cehiei

Publicat:

Fostul general Petr Pavel a depus joi jurământul şi a devenit noul preşedinte al Cehiei, cu un mandat de cinci ani, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, a fost comandantul armatei cehe şi preşedinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani; a trecut în retragere în 2018, după o carieră în forţele armate în cursul căreia a fost decorat inclusiv cu crucea militară a Franţei pentru curaj în misiunile de menţinere a păcii în fosta Iugoslavie, în anii 1990.


Citește și : Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a căzut şi a fost internat în spital

În alegerile prezidenţiale din ianuarie, el l-a învins pe fostul premier populist Andrej Babis, promiţând că va ancora ferm Cehia în Uniunea Europeană şi în Alianţa Nord-Atlantică, spre deosebire de predecesorul său Milos Zeman, care încercase să strângă legăturile cu Rusia şi China.

În politică, Pavel s-a manifestat ca social-liberal şi a candidat ca independent, obţinând ulterior sprijinul guvernului de centru-dreapta de la Praga. El a transmis electoratului un mesaj de unitate, cu totul diferit de cel al lui Zeman, care s-a retras miercuri după ce a fost şef al statului zece ani. Fostul general a susţinut de asemenea fără rezerve Ucraina în războiul cu forţele invadatoare ruse.

Preşedintele Cehiei nu are multe responsabilităţi curente, însă este cel care desemnează prim-ministrul şi conducerea băncii centrale; are atribuţii în politica externă şi o mare influenţă asupra opiniei publice, putând astfel orienta politicile guvernamentale.

Citește și : Rusia nu vede cu ochi buni prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene

Una din aceste politici este cea referitoare la adoptarea euro ca monedă a Cehiei – subiect asupra căruia mai multe guverne succesive de la Praga nu au insistat. Pavel susţine înlocuirea coroanei ceheşti cu moneda unică europeană.

Noul preşedinte are poziţii progresiste şi în alte privinţe, cum ar fi cea privind căsătoriile homosexuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.