Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit

Publicat:

Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit

Fostul judecător al Judecătoriei Drochia, Valeriu Ghedreuțan, condamnat în aprilie 2024 la zece ani de închisoare pentru predindere și luare de mită și obligat să plătească o amendă de 200.000 de lei, a fost demis marți de Consiliul Superior al Magistraturii.

Probabil că lui Valeriu Ghedreuțan nu îi mai pasă de funcție deoarece el a părăsit Republica Moldova pe 27 mai, potrivit Ziarului de Gardă, care citează Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit anticoruptie.md.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Dosarul lui Valeriu Ghedreuțan a fost deschis în februarie 2016 de către Procuratura Anticorupție în urma unei plângeri a unei moldovence stabilite în Italia. Judecătorul ar fi consiliat-o pe femeie în aprilie 2010 cum să își revendice în instanţă dreptul de proprietate asupra unui imobil pe care îl disputa cu concubinul său.

În cadrul acestei discuţii, Valeriu Ghedreuțan i-ar fi spus că o va ajuta să îşi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să îi fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior.

Pentru această consultaţie, magistratul ar fi pretins 200 de euro. Peste două zile, judecătorul i-ar fi spus femeii că, pentru 6.200 de euro, va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea ei.

În aprilie 2014, femeia a transferat magistratului suma solicitată prin intermediul unei instituții bancare. În noiembrie 2014, în urma examinării litigiului, judecătorul a dispus recunoaşterea dreptului de proprietate a femeii asupra casei doar în proporție de 75,26%. Valeriu Ghedreuțan nu s-a pronunțat însă şi asupra sechestrului aplicat pe imobil. Motivând că banii primiți ar fi insuficienţi, judecătorul a mai pretins încă 1.000 de euro.

În ianuarie 2018, judecătorii Judecătoriei Soroca, sediul central, l-au condamnat pe Valeriu Ghedreuțan la șapte ani de închisoare și i-au aplicat o amendă de 160.000 de lei.

Procurorii au contestat sentința. Pe 16 aprilie 2019, Curtea de Apel Bălți a păstrat pedeapsa stabilită de instanța de fond, dar a confiscat valoarea mitei cerute de Ghedreuțan. Avocații acestuia și procurorii au contestat hotărârea la Curtea Supremă de Justiție.

Pe 23 ianuarie 2020, Curtea Supremă de Justiție a casat decizia Curții de Apel Bălți. Cauza penală a fost remisă instanței de apel pentru rejudecare de un alt complet de judecată.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În cele din urmă, pe 30 aprilie 2024, Colegiul penal al Curții de Apel Bălți l-a condamnat pe Ghedreuțan la 10 ani de închisoare, cu amendă de 200.000 de lei.

Totodată, magistrații au dispus confiscarea a sumei de 6.400 de euro, valoarea mitei, cu menținerea sechestrului aplicat pe mijloacele bănești de 2.600 de dolari și de 1.150 euro, ridicate de la inculpat, pentru asigurarea confiscării speciale și pedepsei penale de amendă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Anatol Țăranu: Noi putem intra în UE realizând concomitent și idealul național, de Unire cu România

Anatol Țăranu: Noi putem intra în UE realizând concomitent și idealul național, de Unire cu România „Cea mai bună integrare europeană este prin Unirea cu...

VIDEO – Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: ‘Un distrus bătrân, un morman de gunoi’

VIDEO - Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: 'Un distrus bătrân, un morman de gunoi' Donald Trump îl jigneşte în trecere, catalogându-l drept ”o...

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump Fosta Primă Doamnă Michelle Obama ar fi singura în...

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.