Fostul lider politic al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, a fost externat din spital

Publicat:

Fostul lider al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, 94 de ani, a părăsit spitalul unde a fost internat pe 15 aprilie după o criză cardiacă şi “s-a întors acasă”, a anunţat miercuri nepoata sa Marion Marechal, în cadrul unui interviu pentru un post de televiziune, informează AFP, potrivit agerpres

Întrebată cu privire la starea de sănătate a fondatorului Frontului Naţional (devenit Adunarea Naţională), Marion Marechal a declarat că Jean-Marie Le Pen este “mai bine”, potrivit unui fragment dintr-o emisiune transmis de canalul Paris Premiere şi care ar urma să fie difuzat miercuri seara.


Citește și : Washingtonul nu l-a avertizat pe Zelenski de scurgerea de informaţii de la Pentagon

“Fidel caracterului său de luptător, el i-a uimit din nou pe medici cu rezistenţa sa”, a adăugat nepoata de soră a actualei preşedinte a extremei drepte Marine Le Pen, fiica lui Jean-Marie Le Pen.

Jean-Marie Le Pen a candidat de cinci ori în alegerile prezidenţiale, reuşind în 2002 să ajungă în turul doi, pentru a fi învins de Jacques Chirac cu un scor zdrobitor.

Ales în 1956 în Adunarea Naţională, el a fost învins în alegerile legislative din 1962 şi a stat o lungă perioadă într-un con de umbră.

În 1972, Jean-Marie Le Pen a fost ales în fruntea unui partid ce reunea neofascişti: Frontul Naţional. Aici, el şi-a dezvoltat tema favorită: “un milion de şomeri înseamnă un milion de imigranţi în plus”, acuzându-i pe aceştia din urmă că profită de ajutoarele sociale în detrimentul francezilor.

În 1984, el a fost ales deputat european, apoi, în urma legislativelor din 1986, a obţinut un loc în Adunarea Naţională a Franţei.

În 2000, el a fost demis din funcţia de consilier regional din Provenţa-Alpi-Coasta de Azur (sud-est), după ce fusese condamnat la un an de neeligibilitate pentru violenţe asupra unei candidate socialiste în alegerile legislative din 1997, unul dintre numeroasele sale procese juridice.

Jean-Marie Le Pen nu a exprimat niciodată regrete pentru derapajele sale care i-au atras mai multe condamnări în justiţie. Printre aceste derapaje se numără afirmaţiile sale despre camerele de gazat ca un simplu “detaliu al istoriei”, despre “inegalitatea raselor” (1996) sau despre regimul de ocupaţie german “nu deosebit de inuman” (2005).

În Parlamentul European de la Strasbourg, unde a fost ales de mai multe ori, el a încercat, susţine el, “să apere Franţa împotriva Europei, împotriva abuzurilor Uniunii Europene”.

Cea mai tânără dintre cele trei fiice ale sale, a moştenit partidul în 2011. Marine Le Pen a declarat multă vreme că “asumă în integralitate moştenirea”, însă în final s-a pomenit excedată de acest tată devenit incomod. Pentru a “dediaboliza” FN, Marine Le Pen şi-a exclus tatăl din partid în 2015, după afirmaţii repetate ale acestuia despre Holocaust.

Citește și : Iranul a sechestrat un alt petrolier în Strâmtoarea Ormuz

După avansul istoric al RN în legislativele de anul trecut, cu 89 de locuri, Jean-Marie Le Pen a deplâns “o anumită absenţă mediatică” a deputaţilor din RN conduşi de fiica sa, îndemnându-i să “reacţioneze” şi să fie “agresivi la adresa puterii”.

Fostul lider politic al extremei drepte a fost spitalizat de mai multe ori în ultimii ani. În februarie 2022, el fusese spitalizat în urma unei forme uşoare de accident vascular.

Jean-Marie Le Pen va împlini 95 de ani pe 20 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.