X

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului Clinic Republican, transmite Ziarul de Gardă.

Citește și: Jurnalista Natalia Morari râvnește Președinția. Va candida la prezidențiale

Potrivit sursei citate, au fost achitați sau reabilitați și ceilalți patru figuranți în dosar. Sentința a fost pronunțată marți, 16 iulie, de magistrata judecătoriei Chișinău, sediul Centrul Daria Sușchevici. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, a concluzionat judecătoarea, chiar dacă procurorii au cerut condamnarea celor cinic la închisoare pe un termen de șase ani.

Fostul șef de la sănătate, Andrei Usatîi, a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA) după ce a permis, printr-o scrisoare, ca 500 de metri pătrați din cadrul Spitalului Clinic Republican să fie gajați la o bancă. Spațiul urma să fie garanția unui agent economic privat că va întoarce banii împrumutați în scopul procurării unor echipamente pentru servicii de înaltă performanță care costau 16 milioane de euro. Acestea urmau să fie procurate în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu Ministerul Sănătății.

Contractul dintre bancă și agentul economic privat prevedea însă că banca poate intra în posesia spațiului ipotecat dacă instituția va intra în proces de reorganizare. Acest lucru s-a și întâmplat peste două zile, când Andrei Usatîi a semnat un ordin privind reorganizarea Spitalului Clinic Republican.

Tags: Andrei UsatîiUsatîi achitat
Social