Fostul ministru de interne spaniol Jorge Fernández Díaz, inculpat pentru spionaj într-un dosar legat de finanţarea ilegală a Partidului Popular

Publicat:

Fostul ministru de interne spaniol din guvernul de dreapta condus de Partidul Popular (PP) al premierului Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, va fi judecat pentru o presupusă spionare a fostului trezorier al acestei formaţiuni, Luis Bárcenas, cu obiectivul de a obţine documente pe care acesta le avea despre finanţarea ilegală a partidului, relatează joi agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Fernández a fost ministru de interne din decembrie 2011 până în noiembrie 2016 în primul guvern al lui Rajoy.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

În spionarea lui Barcenas ar mai fi fost implicaţi şi alţi înalţi responsabili ai Partidului Popular, printre care fosta secretară generală Dolores de Cospedal, care a fost şi ministru al apărării, şi soţul ei, López del Hierro, pe care însă judecătorul însărcinat cu investigarea acestui dosar i-a exonerat.

În acest caz, denumit operaţiunea ”Kitchen” (bucătărie), nu a fost convocat la audieri fostul premier Rajoy, cu care un fost comisar de poliţie investigat în dosar, José Manuel Villarejo, asigură că a avut schimburi de mesaje cu privire la desfăşurarea spionării lui Barcenas.

Acesta din urmă, trezorier al Partidului Populat în anii 2008-2009, este inculpat pentru ţinerea unei contabilităţi paralele în cadrul formaţiunii. Cei care l-au urmărit şi chiar au pătruns clandestin în locuinţa sa doreau să obţină agenda sa personală, documente contabile ale partidului şi note despre finanţarea ilegală a unor campanii.

Barcenas ispăşeşte în prezent o sentinţă de 33 de ani şi patru luni de închisoare dată în dosarul afacerii “Gurtel”, cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie şi finanţare ilegală care au afectat Partidul Popular spaniol.

Tot joi, justiţia spaniolă a clasat un dosar în care erau investigaţi pentru spionarea unui concurent fostul preşedinte al grupului petrolier Repsol, Antonio Brufau, şi fostul preşedinte al băncii CaixaBank, Isidro Fainé, consemnează AFP.

Aceştia erau acuzaţi că l-au angajat pe comisarul mai sus menţionat, José Manuel Villarejo, să-l spioneze pe directorul companiei de construcţii Sacyr, Luis Fernando Del Rivero, pe care doreau să-l împiedice să preia printr-o manevră bursieră controlul companiei Repsol.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

 

Fostul comisar Villarejo, în vârstă de 69 de ani, a fost eliberat la începutul lunii mai după mai mult de trei ani de arest preventiv. Mărturiile sale din ultimii ani au evidenţiat corupţia din înaltele sfere politice şi economice ale Spaniei, dezvăluirile lui implicându-l şi pe fostul rege Juan Carlos, printre mulţi alţii.

Investigat în mai multe dosare întocmite în urma înregistrărilor confiscate după arestarea sa în 2017, Villarejo este însă descris de unii politicieni, printre care şi actualul premier socialist Pedro Sanchez, drept un ”şantajist” care s-a îmbogăţit primind bani din partea unor responsabili pe care i-ar fi ameninţat cu denunţuri sau cu discreditarea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.