X

Fostul ministru polonez al transporturilor Slawomir Nowak, acuzat de procuratura poloneză că a condus o reţea internaţională de corupţie

Fostul ministru polonez al transporturilor Slawomir Nowak a fost inculpat marţi de procuratura din Varşovia pentru 17 delicte de corupţie, şantaj şi trafic de influenţă şi de conducerea unui grup infracţional internaţional, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

În vârstă de 47 de ani, Nowak a fost ministru între anii 2011 şi 2013 în guvernul condus de liberalul Donald Tusk, acesta din urmă devenind ulterior preşedinte al Consiliului European şi în prezent este preşedinte al Partidului Popular European (PPE) şi al principalului partid polonez de opoziţie, Platforma Civică.

Citește și : Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a anulat tradiţionalul Crăciun la Sandringham

Arestat în iulie 2020 în urma unei operaţiuni comune a oficiului polonez anticorupţie şi a poliţiei ucrainene, Slawomir Nowak se află în prezent sub control judiciar şi i s-a pus sechestru pe un autoturism de lux şi pe fonduri de peste un milion de euro.

Potrivit procurorului care-l investighează, fostul ministru a condus un grup infracţional internaţional împreună cu alte 14 persoane, printre care trei ucraineni şi un turc, care timp de mai mulţi ani au dat ori au primit mită pentru adjudecarea unor contracte publice în Ucraina sau pentru posturi în companiile de stat poloneze. Nowak şi complicii săi au încasat astfel milioane de euro, plus opere de artă, autoturisme de lux şi mobilă, se mai arată în actul de acuzare.

Delictele imputate fostului ministru datează din perioada 2016-2019, când el nu mai deţinea nicio funcţie politică şi lucra pentru Ukrawtodor, compania ucraineană de stat însărcinată cu construcţia şi întreţinerea drumurilor.

Procuratura poloneză a decis să grăbească investigarea lui Nowak după ce a descoperit că el a încercat să obţină fraudulos un certificat medical de la Institutul Medical Militar din Varşovia, document ce i-ar fi permis să amâne procesul invocând starea de sănătate.

Citește și : Olaf Scholz nu este văzut să stea mai mult de un mandat la conducerea Germaniei

Potrivit unei informaţii apărute marţi în cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, autorităţile poloneze au interceptat comunicaţiile fostului ministru timp de trei luni folosind programul spion israelian Pegasus, relatare ce a stârnit proteste din partea Platformei Civice, partidul în care a activat Nowak.

Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, membru de asemenea al formaţiunii liberale Platforma Civică, a candidat anul trecut la alegerile prezidenţiale şi Slawomir Nowak a fost consilierul său de campanie.

Tags: coruptiesantajSlawomir Nowaktrafic de influenţăvarsovia
Categorii: Diaspora