Fostul premier italian Enrico Letta, ales oficial secretar general al Partidului Democrat

Publicat:

Fostul premier italian Enrico Letta a fost ales duminică oficial secretar general al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), a doua formaţiune ca importanţă în actuala coaliţie guvernamentală de la Roma, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Candidat unic şi ales aproape în unanimitate, Enrico Letta a promis într-un lung discurs de învestitură că se va lupta mai ales pentru tineri şi femei. El anunţat în acest context şi intenţia sa de a duce ”o bătălie pentru dreptul de vot începând de la vârsta de 16 ani”, pentru ”a extinde rolul tinerilor în societate”.


Citește și : Fostul ministru australian de Finanţe Mathias Cormann, noul secretar general al OECD

”Faptul că aici sunt eu, şi nu o femeie secretar, demonstrează că există o problemă” cu paritatea de gen în Italia, consideră noul lider al formaţiuni italiene de stânga progresistă, promiţând că va face din acest subiect al egalităţii de gen o temă ”centrală” a activităţii sale la conducerea Partidului Democrat.

El a promis de asemenea că va relansa dezbaterea foarte furtunoasă în Italia despre aşa-numitul ”ius soli” (dreptul solului), adică posibilitatea acordării cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia din părinţi străini.

Pe de altă parte, Letta a criticat instabilitatea politică din Italia, ţară care a avut ”şapte guverne în şapte ani, cu şase prim-miniştrii susţinuţi de majorităţi diferite”, în opinia sa frecventele schimbări de tabere în rândurile parlamentarilor fiind ilustrarea ”unei democraţii bolnave”.

Enrico Letta a fost premier între aprilie 2013 şi februarie 2014, când a fost forţat să-şi dea demisia în urma presiunilor exercitate de succesorul său, Matteo Renzi, care atunci era primar al Florenţei şi liderul PD. Letta a demisionat în anul 2015 şi din parlament, pentru a deveni decanul Şcolii de Afaceri Internaţionale al Universităţii Sciences Po de la Paris.

El a anunţat duminică renunţarea la toate funcţiile remunerate, dar va rămâne la conducerea Institutului Jacques Delors, un grup de reflecţie creat de această personalitate franceză a construcţiei europene.

Opinia publică italiană a perceput înlăturarea sa de la conducerea guvernului în 2014 ca o lovitură sub centură primită din partea lui Matteo Renzi, care cu câteva săptămâni înaintea demisiei lui Letta i-a trimis acestuia un mesaj devenit celebru: ”Enrico stai sereno!” (Enrico, stai calm!), expresie intrată apoi în limbajul curent pentru a transmite un mesaj opus, mai degrabă ameninţător: ”Ai grijă!”.

Citește și : Comisia Europeană își apără politica de distribuire uniformă a vaccinurilor în blocul comunitar

Renzi, în prezent lider al unui mic partid scindat din Partidul Democrat, s-a remarcat în ultimele luni prin părăsirea coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Giuseppe Conte, provocând căderea guvernului acestuia la sfârşitul lunii ianuarie.

Criza politică s-a încheiat prin învestirea guvernului condus de Mario Draghi, susţinut practic de toate partidele parlamentare, pentru a evita convocarea unor alegeri anticipate în plină pandemie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă Moldovenii, stabiliți în Germania, își vor putea menține și cetățenia țării lor, concomitent cu...

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau...

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare Ţările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare...

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent Zborurile cu plecare de pe Aeroportul Manchester din Marea Britanie s-au confruntat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.