X

Fostul premier italian Enrico Letta, ales oficial secretar general al Partidului Democrat

Fostul premier italian Enrico Letta a fost ales duminică oficial secretar general al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), a doua formaţiune ca importanţă în actuala coaliţie guvernamentală de la Roma, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Candidat unic şi ales aproape în unanimitate, Enrico Letta a promis într-un lung discurs de învestitură că se va lupta mai ales pentru tineri şi femei. El anunţat în acest context şi intenţia sa de a duce ”o bătălie pentru dreptul de vot începând de la vârsta de 16 ani”, pentru ”a extinde rolul tinerilor în societate”.

Citește și : Fostul ministru australian de Finanţe Mathias Cormann, noul secretar general al OECD

”Faptul că aici sunt eu, şi nu o femeie secretar, demonstrează că există o problemă” cu paritatea de gen în Italia, consideră noul lider al formaţiuni italiene de stânga progresistă, promiţând că va face din acest subiect al egalităţii de gen o temă ”centrală” a activităţii sale la conducerea Partidului Democrat.

El a promis de asemenea că va relansa dezbaterea foarte furtunoasă în Italia despre aşa-numitul ”ius soli” (dreptul solului), adică posibilitatea acordării cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia din părinţi străini.

Pe de altă parte, Letta a criticat instabilitatea politică din Italia, ţară care a avut ”şapte guverne în şapte ani, cu şase prim-miniştrii susţinuţi de majorităţi diferite”, în opinia sa frecventele schimbări de tabere în rândurile parlamentarilor fiind ilustrarea ”unei democraţii bolnave”.

Enrico Letta a fost premier între aprilie 2013 şi februarie 2014, când a fost forţat să-şi dea demisia în urma presiunilor exercitate de succesorul său, Matteo Renzi, care atunci era primar al Florenţei şi liderul PD. Letta a demisionat în anul 2015 şi din parlament, pentru a deveni decanul Şcolii de Afaceri Internaţionale al Universităţii Sciences Po de la Paris.

El a anunţat duminică renunţarea la toate funcţiile remunerate, dar va rămâne la conducerea Institutului Jacques Delors, un grup de reflecţie creat de această personalitate franceză a construcţiei europene.

Opinia publică italiană a perceput înlăturarea sa de la conducerea guvernului în 2014 ca o lovitură sub centură primită din partea lui Matteo Renzi, care cu câteva săptămâni înaintea demisiei lui Letta i-a trimis acestuia un mesaj devenit celebru: ”Enrico stai sereno!” (Enrico, stai calm!), expresie intrată apoi în limbajul curent pentru a transmite un mesaj opus, mai degrabă ameninţător: ”Ai grijă!”.

Citește și : Comisia Europeană își apără politica de distribuire uniformă a vaccinurilor în blocul comunitar

Renzi, în prezent lider al unui mic partid scindat din Partidul Democrat, s-a remarcat în ultimele luni prin părăsirea coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Giuseppe Conte, provocând căderea guvernului acestuia la sfârşitul lunii ianuarie.

Criza politică s-a încheiat prin învestirea guvernului condus de Mario Draghi, susţinut practic de toate partidele parlamentare, pentru a evita convocarea unor alegeri anticipate în plină pandemie.

Tags: Enrico LettaMatteo RenziPDroma
Categorii: Diaspora