X

Fostul premier malaezian a ajuns în faţa justiţiei şi spune că este nevinovat

Fostul premier malaezian Najib Razak a pledat “nevinovat”, miercuri, la toate acuzaţiile ce-i sunt aduse în dosarul privind delapidarea de fonduri ale companiei 1Malaysia Development Berhad (1MDB), delapidare în valoare de mai multe miliarde de dolari asupra căreia anchetează mai multe ţări, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Sosind la tribunalul din Kuala Lumpur unde a început procesul împotriva sa, fostul lider de 65 de ani a pledat “nevinovat” în şapte capete de acuzare legate de corupţie şi de spălare de bani.

Citeşte şi: Contestat în stradă şi părăsit de armată, Abdelaziz Bouteflika A DEMISIONAT!

Acest proces ar urma să fie primul dintr-o serie lungă de proceduri judiciare, în condiţiile în care justiţia anchetează asupra delapidării fondului suveran malaezian 1MDB în mai multe alte ţări, în SUA, Elveţia sau Franţa.

Justiţia malaeziană îl acuză pe Najib Razak şi pe complicii săi că au deturnat mai multe miliarde de dolari ale fondului 1MDB, creat iniţial pentru a permite dezvoltarea economiei malaeziene, şi că au utilizat aceşti bani pentru cheltuieli fastuoase, mergând de la imobiliare până la opere de artă şi un iaht.

Citeşte şi: India cumpără elicoptere antisubmarin din SUA

Acest scandal, care a avut ecou şi asupra băncii americane Goldman Sachs, suspectată că şi-a dat concursul pentru aceste presupuse deturnări, a contribuit major la înfrângerea electorală a coaliţiei conduse de Razak, în mai 2018. Coaliţia care a condus Malaezia de şase decenii a pierdut puterea în faţa lui Mahathir Mohamad, fost protector al lui Najib Razak, care a profitat de furia alegătorilor faţă de scandalul financiar.

În lunile care au urmat, anchetele clasate iniţial fără urmări împotriva lui Najib Razak au fost relansate şi a început să plouă cu acuzaţii de corupţie asupra fostului lider şi aliaţilor săi.

Tags: 1Malaysia Development Berhad (1MDB)Goldman SachsKuala LumpurMahathir MohamadMalaeziaNajib Razak
Categorii: Știrile zilei