Fostul premier scoţian, Alex Salmond, inculpat pentru hărţuire sexuală

Publicat:

Fostul şef al guvernului scoţian Alex Salmond a fost arestat şi inculpat joi pentru hărţuire sexuală, informează AFP, citând surse din poliţia scoţiană, potrivit agerpres.

“Putem confirma că un bărbat de 64 de ani a fost arestat şi inculpat”, a declarat agenţiei franceze o purtătoare de cuvânt a poliţiei scoţiene întrebată despre arestarea lui Alex Salmond, care a condus până în 2014 partidul separatist scoţian SNP, aflat la putere în Scoţia.


Citește și : Cel puţin 16 oameni au murit în protestele din Venezuela – VIDEO

El urmează să compară în faţa unui tribunal din Edinburgh după-amiază.

Faptele care i se reproşează acestui fost lider naţionalist, care a condus Scoţia până în pragul independenţei în 2014, ar fi avut loc în 2013, în timpul mandatului său de şef al guvernului (2007-2014).

Potrivit presei scoţiene, două persoane din echipa sa au denunţat fapte de agresiuni sexuale care ar fi avut loc în special în reşedinţa oficială a premierului scoţian.

Alex Salmond a dezminţit vehement aceste acuzaţii. În luna august, el anunţase că părăseşte SNP cu scopul de a nu aduce prejudicii formaţiunii sale politice.

Nicolas Sturgeon, care i-a succedat la conducerea guvernului scoţian şi a SNP, şi-a exprimat “enorma tristeţe” de a-l vedea plecând pe “prietenul şi mentorul său timp de trei decenii”, zicând totuşi că-i înţelege decizia.

Câteva săptămâni după victoria taberei “Nu” la referendumul asupra independenţei Scoţiei, al cărui principal iniţiator fusese, Alex Salmond a ales, în noiembrie 2014, să demisioneze din funcţia sa de prim-ministru scoţian.

Acest fost funcţionar şi economist la Bank of Scotland şi-a văzut destinul schimbându-se când a preluat conducerea Scottish National Party (SNP) în 1990, formaţiune foarte eterogenă la a cărei coeziune a contribuit.

Citește și : Rusia denunţă o ingerinţă externă în Venezuela: Este o cale directă spre arbitrar şi o baie de sânge(MAE rus)

După ce a plecat din partidul naţionalist în 2000, el a revenit la conducerea sa şi a fost ales prim-ministru al Scoţiei în 2007.

În 2011, sub conducerea sa, SNP a obţinut majoritatea absolută în parlamentul scoţian de la Holyrood. Independenţa este aproape, s-a gândit el în acel moment.

El a fost de asemenea membru al parlamentului naţional din Westminster între anii 1987- 2010.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.