Fostul premier thailandez, condamnat la cinci ani în spatele gratiilor

Publicat:

Yingluck Shianawatra, fost prim-ministru al Thailandei, a fost condamnată miercuri, în contumacie, la 5 ani de închisoare, Curtea Supremă găsind-o vinovată de neglijenţă în gestionarea unui program de subvenţii pentru cultivatorii de orez, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de agerpres.

‘Curtea a găsit-o pe acuzată vinovată de neglijenţă în serviciu ‘şi ‘a condamnat-o la 5 ani de închisoare’ cu executare, a declarat un judecător al instanţei supreme, în faţa presei.


Yingluck, care a ajuns la putere după o victorie zdrobitoare în alegerile din 2011, a introdus un program de subvenţii care s-a dovedit extrem de popular în rândul cultivatorilor de orez, dar despre care guvernul militar actual afirmă că a provocat pierderi de 8 miliarde de dolari.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului şi cel al NATO, vizaţi de un atac cu obuze pe aeroportul din Kabul

Cei nouă judecători au votat unanim în favoarea verdictului, a cărui citire a durat patru ore. A fost emis de asemenea un mandat de arestare împotriva fostului prim-ministru.

Yingluck risca o condamnare la 10 ani de detenţie pentru neglijenţă în legătură cu acest program costisitor, care a ajutat la alegerea sa în 2011. Yingluck s-a declarat nevinovată şi a acuzat guvernul militar de persecuţie politică.

Guvernul condus de Yingluck Shianawatra a fost înlăturat de armată în 2014.

Citirea verdictului urma să aibă loc pe 25 august, dar a fost amânată pentru că fostul premier nu s-a prezentat în instanţă. Ulterior s-a aflat că Yingluck Shianawatra părăsise ţara, agenţia Reuters relatând că s-ar afla în Dubai, unde fratele său, fostul premier Thaksin Shinawatra, deţine o locuinţă. Thaksin Shinawatra se află în exil autoimpus în Dubai pentru a evita o sentinţă cu închisoare dictată împotriva sa în 2008 pentru corupţie.

Un fost ministru al comerţului în guvernul condus de Yingluck Shianawatra a fost condamnat luna trecută la 42 de ani de detenţie pentru falsificarea unor acorduri guvernamentale legate de programul de subvenţii.

Şeful juntei militare, prim-ministrul Prayuth Chan-ocha, a declarat marţi că ştie locul unde se află Yingluck, dar nu îl va dezvălui decât după anunţarea verdictului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

România, lider în importurile de ulei de floarea soarelui din Moldova

România, lider în importurile de ulei de floarea soarelui din Moldova În 2023, România, ca stat membru al UE, a devenit lider în importurile de...

Anatol Țăranu: Noi putem intra în UE realizând concomitent și idealul național, de Unire cu România

Anatol Țăranu: Noi putem intra în UE realizând concomitent și idealul național, de Unire cu România „Cea mai bună integrare europeană este prin Unirea cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.