X

Fostul premier thailandez, condamnat la cinci ani în spatele gratiilor

Yingluck Shianawatra, fost prim-ministru al Thailandei, a fost condamnată miercuri, în contumacie, la 5 ani de închisoare, Curtea Supremă găsind-o vinovată de neglijenţă în gestionarea unui program de subvenţii pentru cultivatorii de orez, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de agerpres.

‘Curtea a găsit-o pe acuzată vinovată de neglijenţă în serviciu ‘şi ‘a condamnat-o la 5 ani de închisoare’ cu executare, a declarat un judecător al instanţei supreme, în faţa presei.

Yingluck, care a ajuns la putere după o victorie zdrobitoare în alegerile din 2011, a introdus un program de subvenţii care s-a dovedit extrem de popular în rândul cultivatorilor de orez, dar despre care guvernul militar actual afirmă că a provocat pierderi de 8 miliarde de dolari.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului şi cel al NATO, vizaţi de un atac cu obuze pe aeroportul din Kabul

Cei nouă judecători au votat unanim în favoarea verdictului, a cărui citire a durat patru ore. A fost emis de asemenea un mandat de arestare împotriva fostului prim-ministru.

Yingluck risca o condamnare la 10 ani de detenţie pentru neglijenţă în legătură cu acest program costisitor, care a ajutat la alegerea sa în 2011. Yingluck s-a declarat nevinovată şi a acuzat guvernul militar de persecuţie politică.

Guvernul condus de Yingluck Shianawatra a fost înlăturat de armată în 2014.

Citirea verdictului urma să aibă loc pe 25 august, dar a fost amânată pentru că fostul premier nu s-a prezentat în instanţă. Ulterior s-a aflat că Yingluck Shianawatra părăsise ţara, agenţia Reuters relatând că s-ar afla în Dubai, unde fratele său, fostul premier Thaksin Shinawatra, deţine o locuinţă. Thaksin Shinawatra se află în exil autoimpus în Dubai pentru a evita o sentinţă cu închisoare dictată împotriva sa în 2008 pentru corupţie.

Un fost ministru al comerţului în guvernul condus de Yingluck Shianawatra a fost condamnat luna trecută la 42 de ani de detenţie pentru falsificarea unor acorduri guvernamentale legate de programul de subvenţii.

Şeful juntei militare, prim-ministrul Prayuth Chan-ocha, a declarat marţi că ştie locul unde se află Yingluck, dar nu îl va dezvălui decât după anunţarea verdictului.

Tags: Curtea SupremăDubaijunta militaraPrayuth Chan-ochapremierThailandaYingluck Shianawatra
Categorii: Știrile zilei