X

Fostul premier turc, Mesut Yilmaz, a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani

Mesut Yilmaz, care a fost de trei ori prim-ministru al Turciei, a încetat din viaţă vineri la Istanbul, la vârsta de 72 de ani, după o lungă suferinţă, a anunţat familia acestuia, transmit EFE şi AFP, potrivit agerpres.

Ahmet Mesut Yilmaz a fost şef al guvernului în anii ’90 pe când conducea Partidul Patriei, ANAP, de centru-dreapta. Cel de-al treilea mandat al său a fost şi cel mai lung, între 1997 şi 1999, în timp ce primele două au fost de scurtă durată, mai puţin de jumătate de an fiecare.

Citeşte şi: Peste 18.000 de germani au aflat că sunt infectaţi cu COVID în ultimele 24 de ore

Mandatele sale au fost traversate de crize, într-un deceniu marcat de coaliţii guvernamentale instabile, scandaluri politice şi intensificarea conflictului cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ultimul său mandat s-a desfăşurat sub semnul unor tensiuni puternice cu Siria vecină. În 1998, Yilmaz l-a ameninţat pe preşedintele sirian de la acea vreme, Hafez al-Assad, că-i ”va scoate ochii” pentru susţinerea oferită de acesta PKK.

Yilmaz, născut la 6 noiembrie 1947 în oraşul Rize, la fel ca şi actualul preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan, suferea de cancer la plămâni de mai mulţi ani şi a fost operat în mai multe rânduri. Mesut Yilmaz se afla la spital, unde era tratat după ce cancerul dăduse metastaze la creier.

Mesut Yilmaz a mai ocupat şi postul de ministru al informaţiei, ministru al culturii şi turismului, ministru de externe şi vicepremier. Totodată, el a fost numărul doi în ultimul guvern de coaliţie care, la sfârşitul anului 2002, a predat frâiele puterii actualei formaţiuni de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), conservator islamist, al preşedintelui Erdogan.

Citeşte şi: O braziliancă a fost ucisă în atacul terorist din Nisa

Bănuit de malversaţiuni în timpul privatizării unei bănci în anii ’90, Yilmaz a fost primul fost şef de guvern turc judecat pentru corupţie de Curtea Supremă, însă în cele din urmă s-a renunţat la acuzaţiile împotriva lui. El a încercat să revină în politică în 2007, fără să înregistreze un veritabil succes.

Yilmaz a avut doi băieţi, unul dintre ei fiind găsit împuşcat în propria casă, în anul 2017.

Preşedinţia i-a adus un omagiu, apreciind că Mesut Yilmaz a fost ”una dintre personalităţile proeminente ale vieţii politice turce”. 

Tags: ankaraHafez al-AssadMesut YilmazPartidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP)Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)Partidul PatrieiRecep Tayyip Erdogaturcia
Categorii: ExterneSinteze