X

Fostul premier, Vlad Filat, constată că Moldova a intrat în a patra criză din ultimii cinci ani

Fostul premier, Vlad Filat, constată că Moldova a intrat în a patra criză din ultimii cinci ani

Fostul premier, Vlad Filat, constată că Republica Moldova a intrat în a patra criză din ultimii cinci ani, care, în opinia lui, poate fi „cea mai gravă”.

Citește și: Cernăuțeanu: Cel puțin trei candidați la prezidențiale riscă să fie excluși din cursă

Filat face trimitere la ultimele date prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), care denotă că deficitul contului curent al balanței de plăți al Republicii Moldova a atins un nivel record de 1,142 miliarde de dolari SUA. Ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de aceeași perioadă din 2023, când deficitul era de 880 milioane dolari SUA și de peste 5 ori comparativ cu anul 2020, când deficitul a fost de 222 milioane de dolari SUA. După criza COVID-19, criza energetică și cea declanșată de războiul din Ucraina vecină, Filat numește criza actuală „criza incompetenței”.

„În plină desfășurare, aceasta este, poate, cea mai gravă. Lipsa de viziune și deciziile greșite a autorităților amplifică problemele economice și sociale, afectând negativ țara pe termen lung. Este o criză internă, care își are originea în lipsa de management eficient și care riscă să aibă cel mai mare impact negativ asupra viitorului nostru. Fiecare dintre aceste crize a avut consecințe severe asupra Moldovei, dar criza incompetenței are potențialul de a agrava toate problemele preexistente, afectând grav dezvoltarea țării”, a constatat fostul premier, Vlad Filat.

Potrivit lui, între cauzele principale care au generat criza se numără scăderea exporturilor, dinamica nefavorabilă a serviciilor, veniturile din transferurile externe și reducerea granturilor.

Tags: criza R. MoldovaVlad Filat
Știrile zilei