Fostul preşedinte al Comisiei Europene, suspectat de lobby în favoarea Goldman Sachs

Publicat:

ONG-uri îl acuză pe fostul preşedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso că şi-a încălcat promisiunea de a nu face lobby pentru angajatorul său, Goldman Sachs, la o întâlnire, la Bruxelles, cu un vicepreşedinte al actualei CE, scrie AFP, conform news.ro.

”Domnul Barroso nu şi-a respectat angajamentul de a nu face lobby în numele Goldman Sachs”, l-a acuzat marţi Alter-EU – o coaliţie de ONG-uri specializate în lupta împotriva corupţiei -, într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al Comisiei Alexander Italianer.


Citeşte şi: Phenianul anulează în ultima clipă o întâlnire cu vicele american la Pyeongchang

Angajarea portughezului, în 2016, de către banca americană, după ce acesta a condus zece ani CE (2004-2014), a provocat o polemică aprinsă, însă Comitetul Etic al CE, care i-a dezaprobat alegerea, a conchis că Barroso nu a încălcat regulile în vigoare.

”Angajamentul domnului Barroso de a nu face lobby în numele Goldman Sachs răspunde datoriei de integritate şi discreţie impuse de tratat”, a relevat această comisie în octombrie 2016.

”Eu nu am fost angajat ca să fac lobby în contul Goldman Sachs şi nu am această intenţie”, i-a scris cel vizat preşedintelui CE Jean-Claude Juncker.

Alter-EU apreciază însă că întâlnirea de la 25 octombrie 2017, într-un hotel din Bruxelles, a lui Barroso cu finlandezul Jyrki Katainen, care face parte din facţiunea cea mai liberală a Comisiei, constituie o activitate de lobby, iar cazul lui Barroso este necesar să fie examinat din nou de comitetul etic.

Citeşte şi: Mai mulţi poliţişti din Mexic sunt anchetaţi după dispariţia a trei turişti

”Organismul ar trebui ca de această dată să efectueze o anchetă mai aprofundată asupra rolului domnului Barroso la Goldman Sachs şi să evalueze dacă fostul preşedinte l-a indus pe preşedintele Juncker în eroare”, scriu ONG-urile.

Katainen a confirmat, într-o scrisoare, conţinutul acestei întâlniri – consacrate în mod esenţial unor ”chestiuni de apărare şi comerţ” –  tête-à-tête şi de la care nu a luat notiţe.

”La 24 de ore după această întâlnire, vicepreşedintele Katainen a înscris această întâlnire (în registrul transparenei UE), potrivit procedurii”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Comisiei, , într-un punct de presă cotidian.

Citeşte şi: Un nou raport european critică România pentru discriminarea romilor

El a ”urmat cu religiozitate parametrii legalităţii care se aplică”, a adăugat Schinas, fără să facă alt comentariu.

”De la începutul mandatului său, (Barroso) a refuat să reprezinte întreprinderea în cadrul vreunei interacţiuni cu funcţionari sau reprezentanţi oficiali ai UE”, a reacţionat Goldman Sachs într-un comunicat.

Întâlniri ca cea cu Katainen au loc ”cu titlu personal”, a adăugat banca de investiţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban Forţele armate israeliene au anunţat vineri că au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.