X

Fostul preşedinte al Comisiei Europene, suspectat de lobby în favoarea Goldman Sachs

ONG-uri îl acuză pe fostul preşedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso că şi-a încălcat promisiunea de a nu face lobby pentru angajatorul său, Goldman Sachs, la o întâlnire, la Bruxelles, cu un vicepreşedinte al actualei CE, scrie AFP, conform news.ro.

”Domnul Barroso nu şi-a respectat angajamentul de a nu face lobby în numele Goldman Sachs”, l-a acuzat marţi Alter-EU – o coaliţie de ONG-uri specializate în lupta împotriva corupţiei -, într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al Comisiei Alexander Italianer.

Citeşte şi: Phenianul anulează în ultima clipă o întâlnire cu vicele american la Pyeongchang

Angajarea portughezului, în 2016, de către banca americană, după ce acesta a condus zece ani CE (2004-2014), a provocat o polemică aprinsă, însă Comitetul Etic al CE, care i-a dezaprobat alegerea, a conchis că Barroso nu a încălcat regulile în vigoare.

”Angajamentul domnului Barroso de a nu face lobby în numele Goldman Sachs răspunde datoriei de integritate şi discreţie impuse de tratat”, a relevat această comisie în octombrie 2016.

”Eu nu am fost angajat ca să fac lobby în contul Goldman Sachs şi nu am această intenţie”, i-a scris cel vizat preşedintelui CE Jean-Claude Juncker.

Alter-EU apreciază însă că întâlnirea de la 25 octombrie 2017, într-un hotel din Bruxelles, a lui Barroso cu finlandezul Jyrki Katainen, care face parte din facţiunea cea mai liberală a Comisiei, constituie o activitate de lobby, iar cazul lui Barroso este necesar să fie examinat din nou de comitetul etic.

Citeşte şi: Mai mulţi poliţişti din Mexic sunt anchetaţi după dispariţia a trei turişti

”Organismul ar trebui ca de această dată să efectueze o anchetă mai aprofundată asupra rolului domnului Barroso la Goldman Sachs şi să evalueze dacă fostul preşedinte l-a indus pe preşedintele Juncker în eroare”, scriu ONG-urile.

Katainen a confirmat, într-o scrisoare, conţinutul acestei întâlniri – consacrate în mod esenţial unor ”chestiuni de apărare şi comerţ” –  tête-à-tête şi de la care nu a luat notiţe.

”La 24 de ore după această întâlnire, vicepreşedintele Katainen a înscris această întâlnire (în registrul transparenei UE), potrivit procedurii”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Comisiei, , într-un punct de presă cotidian.

Citeşte şi: Un nou raport european critică România pentru discriminarea romilor

El a ”urmat cu religiozitate parametrii legalităţii care se aplică”, a adăugat Schinas, fără să facă alt comentariu.

”De la începutul mandatului său, (Barroso) a refuat să reprezinte întreprinderea în cadrul vreunei interacţiuni cu funcţionari sau reprezentanţi oficiali ai UE”, a reacţionat Goldman Sachs într-un comunicat.

Întâlniri ca cea cu Katainen au loc ”cu titlu personal”, a adăugat banca de investiţii.

Tags: Alter-EUComisia Europeană (CE)Comitetul EticGoldman SachsJose Manuel BarrosoJyrki KatainenMargaritis Schinas
Categorii: Știrile zilei