Fostul preşedinte al Kârgâzstanului a rămas fără imunitate

Publicat:

Parlamentul kârgâz a votat joi pentru ridicarea imunităţii fostului preşedinte Almazbek Atambaev, inculpat pentru corupţie, o nouă etapă în criza politică rezultată din rivalitatea dintre actualul şef al statului, Sooronbai Jeenbekov, şi predecesorul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un parlament în majoritate loial actualului preşedinte, 103 deputaţi au votat în favoarea ridicării imunităţii şi şase s-au opus.


Citeşte şi: Erdogan: ‘Ţările NATO nu ar trebui să se sancţioneze între ele!’

Almazbek Atambaev, care a deţinut funcţia supremă în stat până în noiembrie 2017, a fost inculpat marţi de justiţia kârgâză. Fostul preşedinte este suspectat că a achiziţionat ilegal terenuri şi a cerut eliberarea unui membru al unui clan mafiot, a declarat joi, în faţa deputaţilor, procurorul general al ţării, Otkurbek Jamşitov.

În aprilie, Parlamentul kârgâz a votat o lege potrivit căreia preşedintele răspunde penal, după terminarea mandatului, pentru infracţiunile comise în timp ce se afla la putere. Această lege este considerată o măsură menită să accentueze presiunea asupra lui Almazbek Atambaev, devenit un critic virulent al lui Sooronbai Jeenbekov.

Vezi şi: Aterizare de urgenţă în Rusia (VIDEO): Piloţii au murit, şapte pasageri au fost răniţi!

Alegerea lui Jeenbekov în 2017 a permis prima predare paşnică a puterii între doi preşedinţi aleşi în Kârgâzstan, considerată ţara cea mai democratică din Asia Centrală şi scena a două revoluţii, în 2005 şi 2010, şi a unor violenţe cu caracter etnic.

Tensiuni au apărut rapid între cei doi oameni politici, Almazbek Atambaev criticând mai multe numiri efectuate de Sooronbai Jeenbekov. La rândul său, Jeenbekov a demis mai mulţi înalţi funcţionari apropiaţi ai fostului şef al statului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe Imaginile și clipurile video din timpul abuzurilor lui Gisèle Pelicot au fost...

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.