Fostul preşedinte Evo Morales a revenit în Bolivia după un an în exil

Publicat:

Fostul preşedinte Evo Morales a revenit luni în Bolivia, după învestirea ca preşedinte a moştenitorului său politic, Luis Arce, şi la un an după ce a demisionat şi a părăsit ţara în urma contestării realegerii sale pentru al patrulea mandat, relatează AFP, potrivit agerpres.

“O parte din viaţa mea rămâne în Argentina”, a declarat Morales înainte de a traversa pe jos podul transfrontalier care leagă oraşul La Quiaca, nordul Argentinei, de oraşul Villazon, din sudul Boliviei, au relatat jurnaliştii AFP.


Citește și : Joe Biden SCHIMBĂ echipa care gestionează coronacriza în America

După ce a fugit în Mexic, Evo Morales s-a refugiat în Argentina.

Evo Morales a fost însoţit pe partea argentiniană de preşedintele de centru-stânga Alberto Fernandez, care a asistat duminică la învestirea noului preşedinte bolivian Luis Arce.

“Mulţumesc foarte mult, fratele meu Alberto”, i-a spus fostul şef al statului bolivian, în timp ce sute de persoane, între care numeroşi amerindieni îmbrăcaţi în costume tradiţionale colorate, s-au adunat la frontieră în zori pentru a-l aştepta pe “părintele Boliviei”.

Fostul preşedinte bolivian (2006-2019) va face o călătorie de 1.000 de kilometri până la fieful său Chimore, în departamentul Cochabamba (centru).

Fostul şef de stat, care va fi însoţit de aproximativ “800 de vehicule”, potrivit organizatorilor, este aşteptat miercuri la Chimore, la un an din ziua plecării sale din Bolivia.

În urma scrutinului prezidenţial din octombrie 2019, la care Evo Morales a candidat pentru un al patrulea mandat, şi în urma confuziei din jurul rezultatelor care l-au dat câştigător, opoziţia a denunţat o fraudare a alegerilor.

Citește și : Belgia ajunge la 500.000 de cazuri de coronavirus

Au urmat proteste masive şi armata l-a eliberat în cele din urmă pe Morales, care se refugiase în Chimore, înainte de a părăsi ţara pentru a ajunge în Mexic. El a plecat apoi în exil în Argentina.

Luis Arce, fostul său ministru al Economiei, a fost ales preşedinte pe 18 octombrie după primul tur de scrutin, cu 55% din voturi, punând capăt unui an de guvernare interimară de dreapta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.