X

Fostul preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev susţine că membrii familiei sale nu sunt mai presus de lege

Fostul preşedinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaev a dat asigurări luni, într-un interviu, că membrii familiei sale nu sunt mai presus de lege şi nu ar trebui să fie la adăpost de campania anticorupţie dusă de succesorul său Kasîm-Jomart Tokaev, în această ţară din Asia Centrală, informează AFP, potrivit agerpres

Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a dominat Kazahstanul timp de trei decenii şi a numit o serie din membrii familiei sale în posturi-cheie şi profitabile. El s-a retras de la preşedinţie în 2019, dar şi-a pierdut imensa influenţă după ciocnirile sângeroase care au avut loc în Kazahstan în ianuarie.

Citește și : Rusia îşi va plăti datoria externă utilizând o schemă similară cu plata în ruble pentru gaze

“Dacă vreunii dintre apropiaţii mei s-au folosit de numele meu pe la spatele meu pentru a-şi ascunde fărădelegile, ei trebuie să răspundă” pentru faptele lor, a declarat Nursultan Nazarbaev în acest interviu realizat în scris şi preluat de mai multe mass-media kazahe.

În martie, omul de afaceri Kairat Satîbaldî, nepot al lui Nazarbaev, a devenit primul din familia fostului preşedinte care a fost arestat, anchetatorii kazahi suspectându-l de deturnare de fonduri.

Fostul preşedinte a declarat de asemenea că acordă “toată susţinerea sa” iniţiativelor lui Tokaev, în special reformei constituţionale ce va fi supusă unui referendum pe 5 iunie şi care prevede să-l lase pe Nazarbaev fără unele dintre privilegiile sale.

Mai mult de 230 de persoane au fost ucise la începutul lui ianuarie în timpul manifestaţiilor şi revoltelor violent reprimate.

Citește și : Polonia vrea să găzduiască viitorul birou al ONU pentru reconstrucţia Ucrainei

Imediat după revolte, Tokaev a declarat că acestea erau de fapt un complot “terorist” pus la cale din străinătate, însă fără să aducă vreodată dovezi în susţinerea acestor afirmaţii.

De asemenea, el l-a acuzat pe Nursultan Nazarbaev că a creat o “castă a bogaţilor” în Kazahstan, şi-a consolidat puterea în detrimentul fostului său mentor şi a destituit cadre puse în funcţie de predecesorul său, iar unii au fost plasaţi în detenţie.

Tags: anticoruptieAsia CentralăKazahstanNursultan Nazarbaev
Categorii: Știrile zilei