X

Fostul preşedinte kîrgîz, scos din închisoare şi internat în spital

Fostul preşedinte kîrgîz Almazbek Atambaev, condamnat săptămâna trecută la peste 11 ani de detenţie, a fost spitalizat pentru o pneumonie, însă rezultatul testului la coronavirus a fost negativ, au anunţat autorităţile, transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit Comitetului guvernamental pentru securitate naţională, Atambaev ‘s-a întâlnit de mai multe ori cu avocaţi şi cu apropiaţi care i-au înmânat documente şi obiecte’, încălcând noile protocoale sanitare din penitenciare.

Citește și: SUA opresc exportul de armament sensibil în Hong Kong

Comitetul a precizat că unul din avocaţii lui Atambaev are simptome de COVID-19.

Almazbek Atambaev, în vârstă de 63 de ani, a fost condamnat marţea trecută la 11 ani şi două luni de detenţie pentru rolul său în eliberarea din închisoare a unui lider mafiot. De asemenea, i-au fost confiscate proprietăţile şi firmele şi retrase toate titlurile onorifice, la capătul unui proces considerat un episod al luptei pentru putere cu succesorul său, Sooronbai Jeenbekov.

Fostul preşedinte, aflat la conducerea ţării între 2011 şi 2017, a fost arestat în august 2019 după un asalt spectaculos al forţelor de ordine asupra reşedinţei sale.

Citește și: Procesul celor patru polițiști implicați în moartea lui George Floyd va începe în martie

Atambaev nu a asistat la pronunţarea verdictului, oficial pe motiv de boală.

Kîrgîzstanul a raportat marţi un total de 5.296 de cazuri de coronavirus şi 57 de decese, după o lungă perioadă în care regulile foarte stricte de izolare, impuse de timpuriu, au reuşit să limiteze transmiterea virusului. Aceasta s-a accelerat însă după relaxarea restricţiilor.

Tags: Almazbek Atambaevcoronaviruscovid-19inchisoareKîrgîzstanSooronbai Jeenbekov
Categorii: Știrile zilei