X

Fostul preşedinte Nurzultan Nazarbaev renunţă la conducerea partidului de guvernământ din Kazahstan

Primul preşedinte al Kazahstanului după destrămarea Uniunii Sovietice, Nurzultan Nazarbaev, a anunţat marţi că renunţă la leadershipul partidului de guvernământ Nur Otan şi l-a propus ca succesor al său în acest post pe actualul preşedinte al ţării, Kasîm-Jomart Tokaev, relatează agenţia EFE, informează agerpres

”În cadrul unei reuniuni extinse a consiliului politic al partidului, Nursultan Nazarbaev a decis să predea atribuţiile sale de preşedinte al Nur Otan şi l-a propus pentru conducerea partidului pe preşedintele ţării”, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al lui Nazarbaev, Aidos Ukibay, adăugând că ”procesul de transfer de putere se va desfăşura conform statutului partidului”.

Citește și : Ucraina îşi intensifică exerciţiile de război! Trupele aeropurtate au fost puse în alertă!

Conform acestui statut, chestiunile legate de alegerea şi destituirea preşedintelui formaţiunii se decid la congresele formaţiunii.

Nur Otan, cel mai mare partid din Kazahstan, a fost fondat la iniţiativa lui Nazarbaev în anul 1999, conducând ţara de atunci. La ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în ianuarie, această formaţiune a obţinut 71% din voturi.

În vârstă de 81 de ani, Nazarbaev a venit la putere în anul 1989, când Kazahstanul era republică sovietică. Odată proclamată independenţa, în anul 1991, el a devenit preşedinte, funcţie deţinută până în 2019.

Citește și : Premierul belgian reacţionează la protestele violente petrecute la Bruxelles: ‘Complet inacceptabile’

După ce va renunţa la conducerea partidului Nur Otan, fostul preşedinte, denumit şi ‘Elbasi’ (liderul naţiunii), va rămâne preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării şi membru al Consiliului Constituţional.

Tags: Kasîm-Jomart TokaevKazahstanNur OtanNurzultan Nazarbaev
Categorii: Știrile zilei