Fostul preşedinte peruan va fi închis în SUA înainte de extrădare

Publicat:

Un judecător californian a dispus miercuri arestarea fostului preşedinte peruan Alejandro Toledo în vederea pregătirii extrădării sale în Peru, unde este acuzat de corupţie, transmite AFP, potrivit agerpres.

În prezent în vârstă de 77 de ani, Toledo a fost şef de stat între 2001 şi 2006.


Citește și : Imperiul post-imperial

Este urmărit de justiţia peruană fiind suspectat că ar fi primit zeci de milioane de dolari de la grupul brazilian de construcţii Oderbrecht, aflat în centrul unui vast scandal în America de Sud, în schimbul obţinerii unor contracte publice.

O curte de apel a respins marţi un nou recurs al fostului preşedinte pentru a încerca să împiedice extrădarea sa, pe care Peru o cere din 2018 şi care a fost autorizată de Washington în februarie.

Ca urmare, un judecător din San Francisco a ordonat miercuri încarcerarea sa.

Avocatul lui Toledo “a declarat că nu va depune un alt recurs”, a precizat judecătorul în decizia sa.

Fostul preşedinte, care riscă până la 20 de ani de închisoare în Peru, este aşadar aşteptat vineri dimineaţa să se prezinte la tribunalul din San José pentru a fi încarcerat.

El fusese arestat în 2019 în Statele Unite, unde îşi avea reşedinţa după ce a lucrat la Universitatea Stanford. Iniţial încarcerat, el a fost ulterior plasat în arest la domiciliu în San Francisco, cu obligaţia purtării unei brăţări electronice.

Urmărit penal în Peru pentru corupţie şi spălare de bani, Toledo îşi susţine nevinovăţia. Unul dintre foştii săi colaboratori, precum şi un fost reprezentant al gigantului BTP Oderbrecht, afirmă că el a primit mită din partea grupului.

Oderbrecht a recunoscut că a dat mită în Brazilia şi în alte ţări din America Latină în cadrul scandalului Lava Jato, pentru care zeci de politicieni şi oameni de afaceri latino-americani se află în închisoare.

Alejandro Toledo face parte dintr-o listă de foşti şefi de stat peruani urmăriţi penal sau condamnaţi pentru corupţie în diverse cazuri: Alberto Fujimori (1990-2000), Ollanta Humala (2011-2016), Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), Martin Vizcarra (2018-2020) şi Pedro Castillo (2021-2022).

Potrivit agenţiei EFE, care îl citează pe ministrul Justiţiei din Peru, José Tello, Toledo ar putea fi predat autorităţilor peruane vinerea aceasta, în conformitate cu procesul de extrădare deja aprobat de Statele Unite.

“Ar putea fi chiar vineri, când se va preda, deja va fi disponibil”, a declarat Tello, miercuri, la postul de televiziune N.

Citește și : Kim Jong Un ordonă lansarea primului satelit nord-coreean de spionaj

Conform deciziei judecătorului californian, Toledo trebuie să se prezinte la ora stabilită pentru vineri la clădirea Robert F.Peckham, sediul Tribunalului Districtului Nord, în oraşul San José (California), şi va fi “închis într-o celulă, unde va rămâne până la finalizarea predării sale autorităţilor peruane”.

Ministrul José Tello a refuzat să se pronunţe asupra acuzaţiilor de corupţie aduse fostului preşedinte, spunând că aceasta este o chestiune ce ţine de justiţia peruană. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.