X

Fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio a încetat din viaţă

Fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio a încetat din viaţă vineri, într-un spital din Lisabona, la vârsta de 81 de ani, transmite EFE, potrivit agerpres.  

Decesul, confirmat pentru presa locală de anturajul fostului şef al statului, survine la două săptămâni după internarea sa într-un centru spitalicesc în capitala lusitană pentru probleme respiratorii, Sampaio suferind de ani buni şi de inimă.

Citește și : Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

Sampaio s-a născut la Lisabona la 18 septembrie 1939 şi a fost preşedinte al Portugaliei între 1996 şi 2006, încununarea unei cariere politice care a început în primii ani ai democraţiei portugheze, anii ’70 ai secolului trecut. În 1989, Sampaio a devenit preşedinte al Partidului Socialist şi, în acelaşi an, a fost ales primar al capitalei portugheze.

În 1996, Sampaio a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur împotriva conservatorului Anibal Cavaco Silva (care va deveni şef al statului în 2006) şi a fost reales pentru un al doilea mandat de cinci ani în 2001.

Citește și : Doi jurnalişti afgani, bătuţi de talibani până când nu au mai putut să se ridice în picioare

După încheierea mandatului de preşedinte, Sampaio a fost trimis special al ONU pentru lupta împotriva tuberculozei şi înalt reprezentant pentru Alianţa Civilizaţiilor al aceleiaşi organizaţii.

În ultimii ani, Sampaio şi-a dedicat activitatea Platformei Globale pentru Studenţii Sirieni, pe care a înfiinţat-o în 2013 şi pe care încă o mai prezida, şi al cărei scop era să ajute tineri sirieni să-şi reia studiile după ce îşi părăsiseră ţara aflată în război.

Tags: Jorge SampaiolisabonaONU
Categorii: Diaspora