Fostul preşedinte somalez revine la putere după cinci ani

Publicat:

Fostul preşedinte somalez Hassan Sheikh Mohamud a fost reales duminică în funcţie şi va reveni la putere după cinci ani, în această ţară instabilă din Cornul Africii confruntată cu insurecţia islamiştilor radicali shebab şi ameninţată din nou cu foametea, transmite AFP, potrivit agerpres.

După un vot maraton al parlamentarilor, în condiţii de strictă securitate, Hassan Sheikh Mohamud, deja preşedinte între 2012-2017, a câştigat în faţa lui Mohamed Abdullahi Mohamed, zis Farmajo, care îl învinsese în urmă cu cinci ani.


Citeşte şi: ATAC armat într-o biserică din SUA! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Deputaţii şi senatorii au votat succesiv pentru a-i departaja pe cei 36 candidaţi, într-un cort ridicat în perimetrul aeroportului din Mogadiscio, unde forţele de securitate sunt omniprezente.

În apropierea aeroportului au fost auzite explozii în timp ce votul începea, dar, potrivit poliţiei, nu au fost semnalate victime.

Mandatul lui Farmajo ajunsese la scadenţă în februarie 2021, dar, într-o ţară cu un sistem electoral indirect complex, liderii regionali nu au ajuns la un acord privind organizarea de noi alegeri.

Prelungirea cu doi ani a mandatului său de către deputaţi în aprilie 2021 a declanşat lupte la Mogadiscio, amintind de deceniile de război civil care au devastat ţara după 1991.

Înaintea scrutinului, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a transmis pe Twitter că ‘este timpul pentru conducerea Somaliei să se concentreze pe reconciliere şi construirea păcii’.

În ultimele luni, militanţii shebab, afiliaţi reţelei Al-Qaeda, şi-au intensificat atacurile. Pe 24 martie a avut loc un dublu atentat cu 48 de morţi, urmat de un atac împotriva unei baze a Uniunii Africane, soldat cu 10 victime.

Alegerea noului preşedinte va fi crucială şi pentru viitorul economic al Somaliei, unde 71% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi.

Citeşte şi: Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului cu NATO – Black News

Fondul Monetar Internaţional a prevenit că programul de ajutor ar putea fi oprit automat pe 17 mai dacă o nouă administraţie nu va fi instalată până atunci. Guvernul a cerut la sfârşitul lui aprilie amânarea cu trei luni a acestui termen, însă deocamdată nu a primit un răspuns.

Somalia se confruntă de asemenea cu una din cele mai grave secete din ultimele decenii, organizaţiile umanitare temându-se de o foamete asemănătoare celei din 2011, când au murit 260.000 de oameni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ceban: Consumul de gaz a scăzut cu 24,3% față de iulie 2023

Ceban: Consumul de gaz a scăzut cu 24,3% față de iulie 2023 „Volumul consumului de gaze naturale în luna iulie a acestui an a fost...

Comisia Europeană consideră că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia

Comisia Europeană consideră că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia Comisia Europeană a susţinut joi că Ucraina are dreptul să atace Rusia...

GRECO cere României să îmbunătăţească transparenţa procesului parlamentar

GRECO cere României să îmbunătăţească transparenţa procesului parlamentar Grupul de State din Consiliul Europei împotriva Corupţiei (GRECO) conchide într-un raport publicat joi că România a...

Serghei Șoigu: Termenii unei eventuale păci se vor înrăutăţi

Serghei Șoigu: Termenii unei eventuale păci se vor înrăutăţi Rusia se declară generoasă cu Ucraina și îi propune din nou să facă pace, dar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.