X

Fostul preşedinte ucrainean le trimite soldaţilor miere şi sloganuri naţionaliste

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko vrea să întărească spiritul combativ al soldaţilor ucraineni cu batoane cu miere şi sloganuri naţionaliste, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

“Este miere iubită de toţi, provenită din stupine din patria marilor ucraineni”, a scris pe Facebook fostul şef de stat, acum în vârstă de 68 de ani.

Citeşte şi: Bărbatul căutat de tot FBI-ul a fost UCIS într-un lan de porumb – Black News

O primă tranşă cu 25.000 de pachete purtând efigiile poetului naţional Taras Şevcenko şi controversatului politician ucrainean naţionalist şi antisemit Stepan Bandera au fost pregătite pentru a ajunge pe front.

Mierea vine din locurile natale ale lui Şevcenko şi Bandera, regiunile Cerkasî (centru) şi Ivano-Frankivsk (vest). “Nu există limbaj comun cu moscoviţii. Nici miere”, scrie pe pachetele cu efigia lui Bandera.

Bandera a fost liderul ideologic al aripii radicale a Organizaţiei naţionaliştilor ucraineni, aminteşte dpa. Partizanii naţionalişti din vestul Ucrainei s-au făcut responsabili de expulzări pe criterii etnice în 1943, când au fost ucişi zeci de mii de civili polonezi, notează dpa. După al doilea război mondial, Stepan Bandera a fugit în Germania, unde a fost asasinat de un agent al serviciilor secrete sovietice KGB, în 1959.

Citeşte şi: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer ‘foarte promiţător’ – Black News

Fostul preşedinte Iuşcenko a cerut totodată ca pentru următoarea serie să propună variante ucrainenii. “Suntem realmente cea mai puternică armată din lume. Pentru că puterea şi tăria unei armate nu se măsoară în primul rând prin numărul de tancuri, ci prin tăria spiritului!”, a mai scris politicianul.

Viktor Iuşcenko, instalat la putere în 2005 şi considerat pro-occidental, i-a acordat post-mortem lui Bandera titlul de “Erou al Ucrainei” la scurt timp după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2010, pe care le-a pierdut, decizia decorării fiind retrasă de succesorul lui Iuşcenko, Viktor Ianukovici.

Tags: CerkasîIvano-FrankivskmieresoldatiStepan BanderaTaras SevcenkoucrainaViktor Iuşcenko
Categorii: Război in Ucraina