X

Fostul preşedintele al Filipinelor Benigno Aquino a fost înhumat, pe fondul apelurilor de a onora moştenirea lui spirituală

Fostul preşedintele al Filipinelor, Benigno Aquino, a fost înhumat sâmbătă, pe fondul apelurilor către filipinezi de a onora moştenirea spirituală lăsată de el, prin alegerea unor lideri decenţi, şi de a nu mai compromite niciodată demnitatea poporului, informează dpa, potrivit agerpres.  

Aquino, cunoscut în popor ca Noynoy, celibatar şi catolic practicant, a murit joi la vârsta de 61 de ani, de insuficienţă cardiacă, după ce a fost transportat de urgenţă la un spital din Manila în cursul dimineţii. Fostul preşedinte făcea dializă de trei ori pe săptămână şi avea cancer pulmonar în stadiul 4, potrivit presei locale.

Citește și : Derek Chauvin, condamnat la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd

El a fost şef al arhipelagului din 2010 până în 2016, era fiul fostei preşedinte Corazon Aquino şi al soţului ei Benigno “Ninoy” Aquino, asasinat la întoarcerea sa din exil. Ambii sunt veneraţi pentru că au contribuit la restabilirea democraţiei în Filipine în anii 1980, după dictatura lui Ferdinand Marcos.

De asemenea, Aquino este apreciat pentru că a consolidat relansarea economică a Filipinelor, a adoptat o controversată lege privind sănătatea reproducerii şi a arbitrat cu succes o dispută cu Beijingul în Marea Chinei de Sud.

“Cel mai bun tribut pe care îl putem aduce dragului nostru preşedinte Noynoy este de a readuce, recupera, prezerva, păzi şi a nu mai compromite niciodată demnitatea noastră ca popor şi demnitatea liderilor noştri ca servitori ai lui, nu ca şefi”, a spus arhiepiscopul Socrates Villegas în liturghia sa funerară pentru fostul preşedinte. “Drapelele trebuie coborâte în bernă nu doar pentru preşedintele defunct, ci pentru guvernarea decentă, care este pe moarte”, a adăugat el.

Preşedinţia succesorului lui Aquino, Rodrigo Duterte, este caracterizată printr-un violent război împotriva traficului ilegal de droguri, care s-a soldat cu mii de morţi, şi prin afirmaţii misogine şi ameninţări permanente.

Citește și : Armata rusă lansează exerciţii militare în Marea Mediternană în plin dezacord cu Regatul Unit

“Poate că, şi sper că aşa va fi, moartea lui (Aquino) va trezi în noi dorinţa de a resuscita exemplul său de decenţă şi integritate”, a spus Villegas. “Cea mai sinceră formă de tribut faţă de preşedintele Noynoy este de a relua lecţia lui privind o conducere decentă şi etică, de a recupera onoarea şi demnitatea în vieţile noastre private şi publice, printre cetăţenii de rând şi printre liderii noştri”, a subliniat arhiepiscopul.

Tags: Benigno AquinofilipineNoynoy
Categorii: Știrile zilei