Fostul prim-ministru Edouard Balladur, achitat de acuzaţiile de finanţare ilegală a campaniei din 1995

Publicat:

Fostul prim-ministru francez Edouard Balladur a fost achitat joi de Curtea de Justiţie a Republicii, într-un proces care viza suspiciuni de finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale soldate cu un eşec în 1995, proces intentat în cadrul aşa-numitei “afaceri Karachi”, transmit joi AFP şi dpa, potrivit agerpres.

În schimb, fostul său ministru al apărării, François Léotard, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 100.000 de euro, pentru ‘complicitate’ la abuz de bunuri sociale.


Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

Cei doi foşti politicieni nu au fost prezenţi în sală.

Curtea de Justiţie a Republicii (CJR) este singura abilitată să judece membri ai guvernului pentru infracţiuni comise în exerciţiul funcţiunii.

‘Iau act cu satisfacţie de decizia CJR, care îmi recunoaşte în sfârşit nevinovăţia’ după ‘un sfert de secol de calomnii’, a reacţionat Balladur, într-un comunicat transmis AFP de avocaţii săi.

Acuzarea ceruse împotriva sa un an de detenţie cu suspendare şi 50.000 de euro amendă pentru complicitate şi tăinuire de abuz de bunuri sociale.

Fost prim-ministru între 1993-1995, Balladur, acum în vârstă de 91 de ani, era acuzat că a pus la punct, împreună cu Léotard (78 de ani), un sistem de comisioane ilegale pe seama unor importante contracte de armament cu Arabia Saudită şi Pakistan, pentru a-şi finanţa campania electorală. Comisioane ridicate au fost negociate pentru vânzarea unor submarine, iar suspiciunea a fost că unele dintre aceste fonduri au fost scurse ilegal către campania lui Balladur.

În decizia sa, CJR a notat că ‘nu a fost identificată dovada existenţei de instrucţiuni date în cunoştinţă de cauză de către dl Balladur’ cu privire la vărsarea acestor comisioane.

Totodată, Curtea de Justiţie, compusă din trei magistraţi de profesie şi 12 parlamentari, a considerat că niciun element din dosar nu a permis să se stabilească de unde proveneau cele 10,25 milioane de franci intrate în contul de campanie al lui Balladur, la trei zile după înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale, şi pe care acuzarea le-a numit ‘de origine frauduloasă’.

Suspiciunile de finanţare ocultă a campaniei lui Balladur au apărut de-abia în 2010, în cursul anchetei referitoare la atentatul comis în 2002 la Karachi, în Pakistan, în care au fost ucişi 11 salariaţi francezi ai Direcţiei de construcţii navale (DCN), care lucrau la punerea în aplicare a acestor contracte.

Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii

Alte persoane au fost deja condamnate în secţiunea neguvernamentală a ‘afacerii Karachi’.

Încă în desfăşurare, ancheta cu privire la atentat a privilegiat iniţial pista Al-Qaida, apoi a suspectat – fără a avea confirmarea până acum – represalii după încetarea plăţii comisioanelor, odată cu alegerea lui Jacques Chirac ca preşedinte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.