Fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, audiat în dosarul Stoianoglo

Publicat:

Fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, audiat în dosarul Stoianoglo

Fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a fost audiată și astăzi ca martor în dosarul în care fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Stoianoglo consideră că declarațiile martorului corespund adevărului și pot fi probate. Morari susține în continuare că acestea nu sunt relevante.

În cadrul ședinței de astăzi, Maria Vieru a răspuns în mare parte întrebărilor pe care i le-a pus Viorel Morari. Martorul a catalogat discuțiile dintre Morari cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, cu cei ai guvernării și cu diplomați, care ulterior au fost făcute publice, drept „o imixtiune în activitatea Procuraturii”, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi: Rusia amenință România după ce MAE a expulzat un diplomat rus

MARIA VIERU, fost purtător de cuvânt a Procuraturii Generale: “Procurorul general a adus la cunoștință în cadrul briefingului de presă despre implicarea unor procurori în activități politice ceea ce este impropriu activității procuraturii și contravine statutului de procuror.”

Potrivit martorului, Alexandr Stoianoglo a adus la cunoștința publicului faptul că Morari purta discuții private cu unii politicieni, ONG-ști, formatori de opinie, care încercau să influențeze în interesul lor activitatea Procuraturii Generale.

Viorel Morari spune că declarațiile martorului sunt irelevante.

VIOREL MORARI, fost șef al Procuraturii Anticorupție: “Este percepția martorului respectiv care s-au bazat pe discursul inculpatului. Asta încă odată denotă că inculpatul a avut un discurs manipulator și a avut drept scop manipularea opiniei publice.”

Declarațiile martorului pot fi probate, afirmă Alexandr Stoianoglo.

ALEXANDR STOIANOGLO, fost procuror general: “Tot ce a spus corespunde adevărului. Ce declară domnul Morari e poziția personală a dumnealui. Dacă va fi necesar, în cadrul procesului civil noi vom aduce probe, care vpr demonstra și confirma tot ce am spus în cadrul acelei conferințe de presă.”

Săptămâna trecută, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a remis o scrisoare către mai mulți judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile, în care a menționat că în aprilie curent, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informații dintr-un telefon mobil. Este vorba despre sute de mesaje cu discuții între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, care ar fi fost expediate pe parcursul mai multor ani. Cei doi ar fi discutat inclusiv despre relația lor cu Tatiana Răducanu. Dragalin a specificat că Răducanu ar fi executat comenzile fugarului Platon și ale juristului Colenco, avocat care reprezintă interesele lui Ilan Șor. Întrebați ce cred despre acest caz, atât fostul șef al Procuraturii Anticorupție, cât și fostul procuror general s-au eschivat de la răspuns.

IOREL MORARI, fost șef al Procuraturii Anticorupție: “Nu vreau să fac nicio tangență și nu dau alte careva comentarii. Vă mulțumesc.”

ALEXANDR STOIANOGLO, fost procuror general: “Eu nu știu detaliile, dar cred că acest subiect va fi examinat în modul potrivit.”

Citeşte şi: Gazul natural urmează să rezolve problema energiei Europei

 

În dosarul respectiv, Alexandr Stoianoglo este învinuit că, în calitate de procuror general, folosindu-se de situația de serviciu, a intrat în posesia unor corespondențe private ale lui Viorel Morari cu mai multe persoane. Pe 4 octombrie 2022, Stoianoglo a susținut un briefing, în cadrul căruia a dat citire unor conversații private ale lui Morari cu anumiți reprezentanți ai societății civile, printre care fostul președinte al Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, care potrivit lui Stoianoglo era interesat de metodele care pot influența mandatul procurorului general, consilieri guvernamentali, precum și cu fostul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Ulterior, la indicația lui Stoianoglo, discursul în formă scrisă a fost publicat pe pagina web a Procuraturii. Atunci, Gribincea a declarat că regretă faptul că Stoianoglo folosește materiale obținute de procurori în interes personal.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021, iar președintele Maia Sandu a semnat decretul de demisie a acestuia la sfârșitul lunii septembrie trecut. Ulterior, fostul procuror general a avut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. CEDO a anunțat că lui Stoianoglo i-a fost încălcat accesul la instanță.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul Poluarea cu particule de microplastic (particule cu dimensiuni de la 5 milimetri până la...

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite Serviciul Național de Sănătate (NHS) a avertizat că un număr tot...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.