Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I nu se va întoarce în Spania de Crăciun din cauza pandemiei

Publicat:

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I, vizat de trei anchete judiciare, a anunţat joi că nu se va întoarce în ţara sa de Crăciun din cauza pandemiei de COVID-19 şi că va rămâne în Emiratele Arabe Unite, unde a plecat în exil în luna august, informează AFP, potrivit agerpres.

“Am decis să nu mă întorc în Spania pentru sărbătorile de sfârşit de an din cauza situaţiei triste provocate de pandemie în Spania şi în întreaga lume şi pentru că sunt o persoană cu risc ridicat”, a explicat fostul suveran, în vârstă de 82 de ani, într-un mesaj transmis postului de televiziune Antena 3.


Citește și : Merkel îi bagă în ședință pe fondatorii BioNTech

“Sper că totul se va îmbunătăţi”, conchide suveranul în scurtul mesaj.

Potrivit mesajelor adresate rudelor sale făcute publice de presa spaniolă, Juan Carlos analizase recent posibilitatea de a se întoarce în ţara sa de sărbători.

El ar fi fost prezent în timpul tradiţionalului discurs de Crăciun pe care fiul său, regele Felipe al VI-lea, îl va susţine în seara zilei de 24 decembrie. În ultimele luni însă, regele s-a distanţat de tatăl său, pe fondul multiplicării indiciilor cu privire la o avere secretă deţinută de Juan Carlos în străinătate.

Fostul suveran, care a domnit între 1975 şi 2014, se gândea la o revenire în Spania după ce săptămâna trecută achitase o datorie de aproape 680.000 de euro către autorităţile fiscale spaniole.

Citește și : Italienii vor fi vaccinați în masă imediat după Crăciun

Această declaraţie “spontană” este legată de o anchetă anticorupţie făcută publică în luna noiembrie privind utilizarea de către fostul monarh a unor carduri de credit legate de conturi bancare aflate pe numele unui antreprenor mexican şi al unui ofiţer al Forţelor Aeriene spaniole.

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă îşi propune să stabilească dacă Juan Carlos a folosit intermediari pentru spălarea banilor după 2014, data abdicării sale şi, prin urmare, sfârşitul imunităţii sale ca şef de stat.

Alte două anchete judiciare vizează finanţele fostului rege.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.